Nacionalna galerija u Washingtonu zaključila da Vermeer ipak nije autor poznate slike

To je značajno otkriće o Vermeeru, slavnom nizozemskom umjetniku iz 17. stoljeća

FOTO: Wikimedia

Na prvi pogled slika Djevojka s flautom izgleda kao slika Johannesa Vermeera, mekih poteza kistom i prigušenih boja koje prikazuju mladu ženu, rumenih obraza kako drži flautu. Nakon detaljnijeg pregleda Nacionalna galerija umjetnosti iz Washingtona, zaključila je da je sliku ipak naslikao netko drugi.

To je značajno otkriće o Vermeeru, slavnom nizozemskom umjetniku iz 17. stoljeća koji stoji iza slika poput Djevojke s bisernom naušnicom i Djevojke s crvenim šeširom. Opus slikara je relativno malen, danas postoji 36 slika koje su pripisane Vermeeru, a sada je ta brojka smanjena na 35.

Povjesničari su dugo ispitivali sliku

Do sada je Nacionalna galerija oprezno pripisivala Djevojku s flautom Vermeeru, kako stoji u opisu slike, a povjesničari umjetnosti dugo su je ispitivali. Kada je covid prisilio galeriju na zatvaranje, stručnjaci galerije iskoristili su priliku da istraže vlastitu kolekciju nizozemskog slikara.

Neobično je da su slike Djevojka s flautom i Djevojka s crvenim šeširom, naslikane na drvenim pločama, a ne na platnu. Specijalna tehnologija snimanja otkrila je da je Djevojka s crvenim šeširom autentični Vermeer, potezi na slici u skladu su s drugim Vermeerovim slikama. Ali Djevojka s flautom naslikana je drugačijim potezima i manje precizno. “Korišteni su slični materijali na sličan način, ali su različito postupali s bojom, od podloge do završne površinske boje”, objasnila je za The New York Times, Kathryn A. Dooley, znanstvenica u timu Nacionalne galerije.

Sliku stvorio Vermeerov suradnik?

Nacionalna galerija vjeruje da je sliku stvorio Vermeerov suradnik što iznenađuje jer slikar nikada nije radio sa studentima ili asistentima. To dovodi u pitanje pretpostavku da je slikar bio osamljeni genij, a ne mentor sljedećoj generaciji umjetnika. Druga je teorija da je djelo izradila Vermeerova najstarija kći, piše Art Newspaper. Kada je slika dovršena, njegova kćer Maria imala je između 15 i 21 godinu. U svakom slučaju, sliku je nacrtao netko iz umjetnikovog okruženja, tko razumije tehniku ali ima ograničenu vještinu slikanja, piše The Washington Post.

Neki stručnjaci se ne slažu s novom atribucijom Nacionalne galerije i misle da je sliku vjerojatno započeo Vermeer. Ljubitelji umjetnosti mogu procijeniti sami, Nacionalna galerija u Washingtonu otvorila je izložbu naziva Vermeerove tajne koja traje do početka siječnja.