Nacrt pjesme 'Lovely Rita' na dražbi: List iz bilježnice prodaje se za više od pola milijuna dolara

Stihovi su napisani olovkom na listu papira s crtama, istrgnutom iz bilježnice sa spiralnim uvezom. Vide se i prekrižene riječi te komentari

FOTO: Screenshot/YouTube

San Francisco je grad s frustrirajuće skupim kaznama za parkiranje, ali sljedeći mjesec, stanovnici bi mogli imati priliku potrošiti 650.000 dolara na lijepe riječi o kontrolorki parkiranja.

Naime, stranica iz bilježnice s rukom pisanim stihovima Paula McCartneyja za “Lovely Rita” Beatlesa bit će dostupna za prodaju u veljači na Kalifornijskom međunarodnom sajmu antikviteta koji će se održati od 9. do 11. veljače u San Franciscu.

Pjesma, objavljena na B-strani najpoznatijeg albuma Beatlesa, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, vesela je ljubavna numera o izmišljenoj kontrolorki koju pripovjedač susreće dok ona dijeli kazne.

Zanimljiv antikvitet

Rijedak dio povijesti Beatlesa drži cijenu više od pola milijuna dolara. To je, zapravo, prvi nacrt teksta pjesme, prema web stranici Biblioctopus Rare Books, tvrtke koja prodaje list iz bilježnice.

Stihovi su napisani olovkom na listu papira s crtama, istrgnutom iz bilježnice sa spiralnim uvezom. Vide se prekrižene riječi, komentari i alternativni izrazi. List se prodaje uokviren, uz omot albuma “Sgt. Pepper”.

“Ovakve stvari ne dolaze na tržište tako često, a kada i dođu, ne budu uvijek tako značajne”, rekla je Susan Benne, koja vodi organizaciju koja stoji iza događaja u veljači, Antiquarian Booksellers’ Association of America (ABAA).

Kalifornijski međunarodni sajam antikviteta godišnja je izložba rijetkih i starih knjiga, karata, rukopisa i fotografija.