Najpoznatiji eurovizijski portal uoči polufinala: 'Ništa ne može zaustaviti Baby Lasagnu'

U večerašnjem polufinalu hrvatski predstavnik nastupa sedmi

06.05.2024., Malmo, Svedska - Hrvatski predstavnik na Eurosongu Baby Lasagna, pravim imenom Marko Purisic na probi u Malmo Areni uoci prve polufinalne veceri Eurosonga.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Ništa ne može zaustaviti Baby Lasagnu. Hrvatska je spremna ponijeti trofej kući”, napisi su s Wiwibloggsa, najpoznatijeg eurovizijskog portala koji je uvjeren u pobjedu hrvatskog predstavnika na ovom prestižnom glazbenom natjecanju. Što se Eurosong više bliži, naš Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim ima sve veće šanse za osvajanje Eurosonga. U trenutku pisanja ovog teksta kladionice su mu davale 34% šanse za pobjedu.

Na drugom mjestu prema bookmakerima je švicarski predstavnik Nemo s pjesmom The Code kojemu daju 16 posto šanse za pobjedu. Slijedi ga talijanska predstavnica Angelina Mango s pjesmom La Noia i 11 posto šansi. U top pet su još i Ukrajina s osam posto te Irska sa šest posto čijoj predstavnici također rastu šanse od posljednje probe.

Milijuni fanova diljem svijeta s nestrpljenjem iščekuju prvu polufinalnu večer Eurosonga koja će se u švedskoj Malmö Areni održati danas s početkom u 21 sat. Eurosong je u Švedsku donijela Loreen koja je prošle godine s pjesmom Tattoo pobijedila u Liverpoolu. Polufinala su tako na rasporedu danas i u četvrtak 9. svibnja, dok je finale u subotu 11. svibnja.

Prvo polufinale – večeras u 21 sat

U današnjem polufinalu predstavit će se 15 zemalja, od kojih 10 prolazi u finale. Večeras, ovim redoslijedom nastupaju: Cipar, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvatska, Island, Slovenija, Finska, Azerbejdžan, Portugal i Luksemburg.

Ove godine, u natjecanju je uvedena jedna novost pa će se tako u polufinalima predstaviti i zemlje koje direktno ulaze u finale. Njih je pet i njihovi predstavnici su dosad nastupali tek u finalu, a to su: Velika Britanija, Njemačka, Italija, Francuska, i Španjolska.

Usto, u finale direktno ide i zemlja domaćin, što je ove godine Švedska. U prvom polufinalu moći ćemo gledati Veliku Britaniju, Njemačku i Švedsku, a ljudi iz tih zemalja stoga će moći glasati u prvom polufinalu, što bi Baby Lasagni moglo ići na ruku s obzirom na velik broj Hrvata u Njemačkoj.

Švedska priprema show u polufinalu

Osim izvedbi natjecatelja, na svakoj od večeri Eurosonga običajne su izvedbe kojima se otvara program, a tu je i poseban program dok traje glasanje. Švedska čini se priprema pravi mali show za sve ljubitelje natjecanja budući da već u prvom polufinalu nastupaju ikone bivših natjecanja.

Eleni Foureira koja se natjecala za Cipar s pjesmom Fuego 2018. godine i te godine završila na drugom mjestu i Chanel koja se s pjesmom SloMo natjecala za Španjolsku i završila na trećem mjestu 2022. otvorit će program. Kasnije će nastupiti i legendarni Johnny Logan koji je osvojio Eurosong dva puta, 1980. s pjesmom What’s Another Year i 1987. s Hold me Now predstavljajući Irsku. Do prošle godine bio je jedini izvođač koji je natjecanje osvojio dva puta, a onda se s njim izjednačila Šveđanka Loreen.

U show programu prve večeri nastupit će i jedna od najvećih pop zvijezda u Švedskoj – Benjamin Ingrosso. Pjevač će izvesti neke od svojih najvećih hitova, a tu je zemlju predstavljao na Eurosongu i u Lisabonu 2018. s pjesmom “Dance You Off”.

Promjene u formatu glasanja

Ove godine dogodile su se i neke promjene u načinu glasanja te u polufinalima natjecatelji ovise isključivo o glasovima gledatelja. Fanovi u zemljama koje ne sudjeluju na Eurosongu imat će gotovo 24 sata za glasanje, a za njih se ono otvara nakon druge generalne probe za svako polufinale i finale te ostaje otvoreno sve do početka emisije uživo.

Dakle, za večerašnje polufinale je glasanje za ljude iz zemalja koje ne sudjeluju u natjecanju već otvoreno. Žiri za polufinala daje bodove nakon generalnih proba, no ti glasovi će se uzeti u obzir samo u slučaju da s glasanjem gledatelja nešto ne bude u redu.

Hrvatska radiotelevizija prenosi sve tri večeri natjecanja koje se mogu pratiti i na platformi HRTi. Emitiranje započinje u 21 sat, a za sve one koji ne mogu pratiti Eurosong na nacionalnim kanalima u svojoj zemlji prijenos će biti održan i na službenom YouTube kanalu Eurosonga.

Baby Lasagna: ‘Jedva čekam’

Baby Lasagna postao je favoritom fanova Eurosonga još i prije nego što je osvojio Doru. Pjesma Rim Tim Tagi Dim postala je popularna nakon objave na YouTubeu Dore, a fanovi diljem svijeta su Hrvatima u komentarima na društvenim mrežama govorili kako je on čovjek kojeg trebaju postati na Eurosong.

Hrvatsku tako predstavlja mladić čiju pjesmu HRT-ov žiri nije uvrstio u popis pjesama za Doru, nego ga je stavio u rezervu. Kada je Zsa Zsa odustala od natjecanja, upao je na Doru koju je osvojio, a sada je favoritom i za osvajanje Eurosonga. On je danas oko 13 sati napustio hotel u kojemu je smješten i uputio se prema Areni gdje će održati finalnu probu, a večeras i nastup koji mnogi s nestrpljenjem očekuju.

Novinarima okupljenima ispred hotela kazao je da nema osjećaj da je polufinale. “Meni je sve OK, normalno i jedva čekam”, kazao je. Ispričao je da je fokusiran na nastup, korake i pjevanje. No, bilo mu je drago čuti i da je jedini natjecatelj koji je sam napisao pjesmu. “To je nešto na što sam baš ponosan, e neka sam jedini koji je napisao svoju pjesmu. To mi je drago”, rekao je i otišao u Malmö Arenu.