Nasljednici američke spisateljice Harper Lee žele zabraniti prodaju jeftinije verzije njenog romana

Amerikanci će odsad moći čitati samo duplo skuplju verziju romana

WASHINGTON - NOVEMBER 05: Pulitzer Prize winner and "To Kill A Mockingbird" author Harper Lee smiles before receiving the 2007 Presidential Medal of Freedom in the East Room of the White House November 5, 2007 in Washington, DC. The Medal of Freedom is given to those who have made remarkable contributions to the security or national interests of the United States, world peace, culture, or other private or public endeavors.   Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Zaklada nedavno preminule američke spisateljice Harper Lee pokrenula je postupak zabrane jeftinih izdanja romana Ubiti pticu rugalicu. Procurilo je da je izdavačka kuća Hachette obavijestila je knjižare da se u budućnosti više neće tiskati novi primjerci u toj nakladi. No, zanimljivo je da će se i dalje prodavati oni koje tiska izdavačka kuća HarperCollins. Naravno, uz značajnu razliku u cijeni. Knjiga koja je dosad stajala oko 9 dolara odsad će, naime, u Americi biti dostupna samo za 17 dolara.

„Nestanak ove kultne edicije namijenjene masovnoj prodaji za nas je razočaravajuća“, poručili su iz izdavačke kuće Hachette. „Osobito nas žalosti što bi ovakav rasplet situacije mogao stvoriti probleme školama s malim budžetima koje si neće moći priuštiti skuplje izdanje knjige.“ Istaknuto je i da je diljem svijeta dosad prodano više od 30 milijuna primjeraka tog naslova u njihovom izdanju.

No, to povlačenje jeftinog izdanja knjige Ubiti pticu rugalicu zapravo uopće ne treba čuditi s obzirom na to da je samo od autoričine smrti, od koje nije proteklo još niti mjesec dana, Hachette samo u Americi prodao više od 55 tisuća primjeraka romana više od konkurentske izdavačke kuće HarperCollins.

Odluka zaklade je loša

O cijeloj toj dosta neugodnoj priči progovorila je i dugogodišnja prijateljica autorice i stručnjakinja za njezino djelo Claudia Durst Johnson poručivši da taj potez nema nikakvog smisla. Osuđuje zakladu jer se želi okoristiti činjenicom što je roman Ubiti pticu rugalicu dio obavezne lektire u američkim školama i očekuje da će to otežati financijsku situaciju za velik broj škola.

Podsjećamo, Harper Lee umrla je 19. veljače u dobi od 89 godina u svom rodnom gradiću u saveznoj državi Alabami. Iza sebe ostavila je spomenuto Pulitzerom nagrađeno djelo iz 1961. i njegov nastavak Idi, postavi stražara koji je objavljen prošle godine. Bio je to tad poprilično skandalozan događaj jer se govorilo da je potonji roman objavljen nekoliko desetljeća nakon svog nastavka i to protivno volji autorice.