Neki Australac upao je u probleme jer je naslikao obnaženu Hillary Clinton pa ju je odjenuo u nikab

Kontroverzni street art umjetnik morao je u maknuti portret

FOTO: twitter

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja demokrata, trenutačno nije sveprisutna samo u SAD-u. Jedan australski street art umjetnik uljepšao je, naime, pred nekoliko dana u Melbourneu jedan zid prilično velikim portretom potencijalne nove američke predsjednice, piše Berliner Zeitung.

No, njegov je rad odjeknuo i daleko izvan granica Australije. Umjetnik koji samoga sebe zove Lushsux prikazao je Clinton u bediću. Poznata 69-godišnja političarka na njegovom se portretu prolaznicima sa zida smješka se obučena u prilično oskudni monokini.

Pomalo je šokantno i to što joj iz donjeg dijela kupaćeg kostima vire novčanive koje joj je netko očito tamo gurno – čime je umjetnik jasno aludirao da se radi o striptizeti.

Javnost se bunila pa je umjetnik sam riješio stvar

Javnost je portret odmah otvoreno kritizirala, muralu su predbacivali da američku predsjedničku kandidatkinju prikazuje seksistički. Australski političari zatražili su micanje slike. “Nevažno je je li na muralu prikaza Hillary ili bilo koja druga žena, slika je uvredljiva i neprimjerena”, poručila je Sarah Carter.

Vlasnik kuće na kojoj se nalazi sporni portret trebao je biti prisiljen platiti za prebojavanje murala. No, tad je Lushsux pronašao rješenje: sam je intervenirao u mural crnom bojom kojom je Clinton zavinuo u nikab. “Ovaj zid odsad više ne prikazuje omalovaženu i gotovo golu Hillary Clinton, nego prekrasnu muslimansku ženu”, napisao je nakon toga na svom Twitteru.

Osim kontroverzne muslimanske odjeće namijenjene ženama, australski je umjetnik svoj mural nadopunio i prilično ironičnim natpisom. U lijevom kutu nove verzije kontroverznog portreta napisao je: “Ako te ova muslimanka vrijeđa, onda si pun predrasuda, rasist, seksist i islamofob”.

Lik se bavio i Donaldom Trumpom

Izgleda da ni to nije naletjelo na osobito odobravanje lokalne zajednice pa je slika danas svejedno maknuta. Umjesto Hillary Clinton na zidu sad stoji velika crna površina koja simbolizira cenzuru umjetnosti.

Lushsux je stanovnicima Melbournea inače dobro poznat. Njegovi subverzivni radovi pojavljuju se često diljem grada. A izgleda da su mu američki predsjednički kandidati (i njihove obitelji) prilično zanimljive budući da se u posljednje vrijeme bavi isključivo njima.