Neki dan objavljena je knjiga koja konačno otkriva kod koga je završilo uho koje si je van Gogh odrezao

Identitet vlasnice van Goghovog uha bio je dobro čuvana tajna

Van Gogh nakon rezanja uha
FOTO: The Courtauld Gallery

Izgleda da se konačno, nakon gotovo 130 godina, saznalo kod koga je završilo uho poznatog slikara Vincenta van Gogha, piše Guardian. Neki dan smo pisali o tome kako jedna izložba u Amsterdamu konačno rasvjetljava dosad nepoznate detalje o samoubojstvu glasovitog ekspresionista kojem je prethodilo umjetnikov radikalni čin samoosakaćivanja.

Priča o tome dobro je, doduše, poznata. Van Gogh si je svoje uho odrezao za vrijeme jedne intenzivne psihotične epizode te ga je potom odnio nekoj lokalnoj prostitutki koja pak je svoj neobični poklon potom proslijedila Gabrielle Berlatier.

O tome je u svojoj netom objavljenoj knjizi Van Gogh’s Ear: The True Story pisala Bernadette Murphy koja je djevojčinim potomcima obećala da će ime njihove prabake držati u tajnosti.

Identitet vlasnice uha doznao se okolnim putem

No, Art Newspaper uspio se svejedno nekako dokopati te čuvane tajne. Novinari poznatog medija uspjeli su, naime, rekonstruirati priču nakon detaljne istrage u pariškom Institutu Pasteur.

“Njezina identifikacija baca novo svjetlo na taj bizarni incident”, napisao je Martin Bailey, stručnjak za van Gogha koji je prošle godine objavio knjigu o umjetnikovom boravku u Provansi. Ubio se dvije godine kasnije u jednom polju u Provansi.

Gabrielle je u bordelu odrađivala očev dug

Murphy pak u svojoj novoj knjizi opisuje kako je Gabrielle uopće završila u spomenutom institutu nakon što je oboljela od bjesnoće. Djevojka, koja inače potječe iz Arlesa, prebačena je u Pariz kako bi primila tada najnovije cijepivo koje joj je spasilo život.

No, troškovi liječenja dokrajčiji su financijski njezinu obitelj pa je mlada Gabrielle bila prisiljena ostati u Parizu i zarađivati čisteći u jednom bordelu u ulici Bout d’Arles. Bila je, naime, premlada kako bi ju se službeno moglo registrirati kao prostitutku, tvrdi autorica knjige Van Gogh’s Ear: The True Story.

Početak novog istraživanja

“Dosad se pretpostavljalo kako je van Goghovo uho završilo kod neke umjetnikove poznanice, prostitutke ili voditeljice bordela”, napisao je neki dan Bailey. “Gabrielle se kasnije udala i doživjela duboku starost, ali nikad nije pričala o svom traumatičnom susretu s van Goghom.”

Isti autor rekao je kasnije BBC-ju da ovo otkriće vrlo važno jer bi daljna istraga mogla dovesti do još više spoznaja o tom bizarnom činu samoosakaćivanja. Van Gogha je, inače, dan nakon tog incidenta pronašla policija te je medicinski zbrinut.