Neki su umjetnici u napuštenoj radioaktivnoj Fukushimi napravili izložbu koju nitko neće vidjeti godinama

Nakon nuklearne strahote ljudi su napustili grad zbog opasnog zračenja

FOTO: flickr

Vodeći međunarodni i japanski umjetnici su na radioaktivnom prodručju Fukushime instalirali seriju umjetničkih radova. Taryn Simon, Kota Takeuchi i Trevor Paglen godinu su dana surađivali s bivšim stanovnicima ovog područja ne bi li stvorili site-specific radove na tri kontaminirane lokacije: u jednom domu, u jednom skladišti i na jednoj farmi.

Preostali kustosi koji su sudjelovali u ovoj priči su njujorški kritičar Jason Waite i neovisni japasnki kustost Kenji Kubota. Inače, cijeli je projekt inicirao jedan japanski umjetnički kolektiv koji se naziva Chim Pom.

To je područje, inače, napušteno pred četiri godine kad je došlo do velikog nuklearnog zagađenja nakon što se zapalio reaktor nuklearke Fukushima Daitchii. Upravo se zbog toga čini da izložba Don’t Follow the Wind koja je postavljena u ovom napuštenom području još nekoliko desetljeća neće biti dostupna javnosti zbog velikih zdravstvenih i sigurnosnih rizika.

Izložba bez posjetitelja

Eva i Franco Mattes londonski su umjetnici su koji su također sudjelovali u ovom projektu i podijelili su svoja iskustva o radu na tom projektu. “Svi smo nosili zaštitna odijela, rukavice u maske. No, to vas štiti samo od udisanja radioaktivne prašine. Radijacija svejedno probija kroz vaše tijelo. Ne možete je vidjeti, namirisati, okusiti niti čuti”, rekla je Eva Mattes.

Kubota se nadovezao na Mattes rekavši da u pravilu ne postoji neko određeno vrijeme u kojem bi se moglo pristupiti izložbi. “Možda će proći tri godine, možda deset, a možda i više – vrijeme koje će nadići trajanje naših života. Jedan od izazova ove izložbe je odgovoriti na pitanje kako pokazati nešto što se ne može vidjeti?”

Bez obzira na opasnosti koje vrebaju u Fukushimi do izložaka se može doći preko opisa, dojmova i podataka koji uključuju reakcije bivših rezidenata. Ovaj centar bez posjetitelja svoja će vrata otvoriti posredstvom Muzeja za suvremenu umjetnost 19. rujna u Tokiyu.