Netko je iz najveće izdavačke kuće na svijetu par dana prije objave ukrao novi nastavak '50 nijansi sive'

U Penguinu nitko ne zna gdje se nalazi rukopis najisčekivanijeg romana godine

FOTO: YouTube

Pisali smo već o tome da izlazi nova verzija megapopularnog romana “Pedeset nijansi sive” autorice E.L. James, “Grey”. Već ispričanu priču sada će čitatelji moći doživjeti iz neke druge perspekrive, točnije, one Christiana Greya. Knjiga je, naravno, već sad pri samom vrhu Amazonovih hit izdanja, a još nije niti izašla.

No, čini se da se jedan čitatelj nikako nije mogao strpiti do 18. lipnja, datuma na koji knjiga izlazi, jer se ispostavilo da je manuskript romana nestao. U izdavačkoj kući Penguin Random House sada stoga postoji opravdana bojazan da bi uskoro mogle isplivati piratske verzije ovog štiva ili da bi lopov dijelove romana mogao početi prodavati medijima.

Penguinova povijest krađa neobjavljenih materijala

Sama izdavačka kuća zasad se po tom pitanju nije očitovala opravdavajući se policijskom istragom koja je još uvijek u tijeku. Začudo, ovo nije prvi put da se tom izdavačkom magnatu dogodila takva priča. Još 2007. godine slično se dogodilo s željno iščekivanim romanom J.K. Rowling, “Harry Potter i Darovi smrti”. Tad je roman procurio na internet svega nekoliko dana prije njegove službene objave.

No, čak ni to nije bilo prvi put, niti za Penguin niti za Rowling. Četiri godine prije toga neki je vozač kamiona ukrao nekoliko stranica iz njezine tada još neobjavljene knjige “Harry Potter i Red feniksa”. On je ukradeno blago jednostavno spremio u svoj lunchbox i nekoliko dana nakon toga ga je pokušao prodati The Sunu. Kako se ispostavilo, bila je to kobna pogreška – cijeli slučaj je prijavljen policiji, a on je završio u zatvoru.

Pedeset nijansi je zapravo samo kopija Sumrak sage

Slično je iskustvo ovima imala još jedna hit autorica. Stephenie Meyer, autorica “Sumrak sage”, 2008. također je pisala novu verziju već poznate priče koja je također ukradena, a netom nakon toga je završila i na internetu. Inače, priča Edwada i Belle poslužila je James kao izvorište za njezin književni serijal i očito joj se cijela priča toliko svidjela da je od Meyer preuzela čak i ovu (ne)običnu praksu pisanja iste priče ipsričane kroz nekog drugog fokalizatora.

Autorica je onda bila toliko razočarana takvim razvojem priče da je naprosto odlučila ne nastaviti s raditi na tom projektu. Revoltirana kakva je bila, uzela je stvar u svoje ruke i sama objavila prvu verziju knjige i zaključila da je to siguran kraj za mlađahnog vampira. Zamislite kolike li je samo milijune bacila u vjetar tim činom!

James je u tome očito ipak neće kopirati budući da je izdavač već objavio vijest da će “Grey” svemu unatoč biti objavljen 18. lipnja, na dan kad imaginarni gospodin Grey slavi svoj rođendan.