Stephenie Meyer se dosjetila kako izmusti još malo od vjernih čitatelja Sumrak sage

Glavnim je likovima zamijenila uloge pa je Bella postala Beau, a Edward Edythe

FOTO: PR

Vjerovali ili ne Sumrak saga (romani, ne film) slavi svoj deseti rođendan i tim je povodom autorica popularne trilogije, Stephenie Meyer, neznatno prepravila originalni tekst. Zamijenila je, naime, rodne identitete glavnih junaka pa je tako Bella postala Beau, a Edward Edythe.

“Ispričavam se”, poručila je Meyer. “Znam da će se mnogi zbog ovoga buniti i kritizirati ovu priču zbog jer ovaj novi materijal pod A nije baš nov, a pod B nije Midnight Sun.” To je, inače, trebao biti svojevrsni dodatak priči koji je napisan iz Edwardove perspektive, ali je autorica odustala od pisanja nakon što joj je manuskript pred par godina ukraden i objavljen bez njezina pristanka.

Kako je počelo

Navodno nije imala dovoljno vremena da napiše pola novog romana, a kamo li cijeli. No, ono što ju je zapravo nagnalo na to da zamijeni uloge bile su stalne kritike lika Belle kao nemoćne žene koju stalno treba spašavati. “Uvijek sam vjerovala da se u priči ne bi ništa promijenilo da se uloge zamijene. Na stranu priče o spolu i rodu, Sumrak je uvijek bio priča o magiji, opsjednutosti i prvoj ljubavi”, objasnila je.

Odlučila je tu svoju tvrdnju testirati na prvim poglavljima originalne priče i kad je shvatila koliko joj je to zabavno i koliko brzo ide je odlučila nastaviti. “Oko 5 posto promjena koje sam unijela odnose se na činjenicu što je Bella promijenila spol”, a drugih je 5 posto priče drugačije jer Beau ima potpuno drugačiju ličnost od Belle. On nije toliko riječit, nije toliko bijesan i malo je neurotičniji. Priči je dodala i nekoliko novih dijaloga, a ispravila je i neke greške koje su postojale u originalu.

Uobičajena literarna praksa

Ovaj podvig Stephenie Meyer nije nepoznat u povijesti književnosti (ako se njene knjige uopće mogu tako zvati). Njezina kolegica EL James isto je napravila ranije ove godine kad je napisala roman Grey – prepričala je poznatu priču kroz perspektivu Christiana, glavnog lika romana 50 nijansi sive.

“Tumačim ovo kao znak da tržište spaja velike brendove i bestsellere. Očito sad uz nastavke, i sve ono što dolazi usto imamo još jedan novi trend”, komentirao je Philip Jones, urednik magazina Bookseller.

“Osim toga, mislim da ovaj novi trend pokazuje da su izdavači shvatili nešto za što se u drugim medijima već dugo zna – kako bestsellere pretvoriti u franšize. Pametan je to posao, ako uspiju povući i čitatelje u njega. No, moglo bi to poći po zlu ako čitatelji shvate da se njihovo oduševljenje određenim naslovom besramno eksploatira”, zaključio je Jones.