Netko je pronašao stare snimke legendarnog Christophera Leea kako čita djela Edgara Allana Poea

Veliki glumac nije se bavio samo filmom. Bio je i vrhunski majstor recitacije

Christopher Lee u filmu 'Rasputin, ludi monah' Dona Sharda, 1966.

Lik i djelo legendarnog glumca, Sira Christophera Leeja, ne prestaju intrigirati publiku i svjetske medije nakon njegove smrti 7. lipnja u 94. godini života. Bilo da je riječ o njegovom herojskom sudjelovanju u Drugom svjetskom ratu, bogatoj karijeri tijekom koje je stekao reputaciju kralja horrora ili pak osebujnom glazbenom stvaralaštvu, život ovog umjetnika ostaje neisrcpna riznica nevjerojatnih doživljaja i uzbudljivih priča. Leejeva upečatljiva gluma kombinirala je najbolje elemente karakteristične za raznovrsne filmske žanrove, pri čemu su najviše dolazili do izražaja njegova nezaboravna pojava, držanje i naravno – glas.

Posebno zahvaljujući potonjoj njegovoj osobini, sve dok je sedme umjetnosti ostat će upamćeni likovi koje je tumačio u serijalima o grofu Drakuli i specijalnom agentu Jamesu Bondu (plaćeni ubojica Francisco Scaramanga), te trilogijama ‘Gospodar prstenova’ (zli čarobnjak Saruman) i ‘Ratovi zvijezda’ (gospodar Sitha Count Dooku).

Sugestivna čitanja književnih klasika

No, Christopher Lee svoj prepoznatljivi bariton nije koristio samo na filmu. Glumac je bio i vrhunski majstor recitacije, pa je tako često čitao različita poetska i prozna djela za potrebe snimanja tzv. audio knjiga. Nije iznenađujuće što je Lee s posebnom strašću čitao literaturu velikog američkog pisca Edgara Allana Poea, istinskog začetnika modernog književnog horrora (uz Howarda Phillipsa Lovecrafta). Na priloženim poveznicama možete čuti Leeja kako sugestivno čita slavnu Poeovu poemu ‘Gavran’ iz 1845., odnosno ulomke iz podjednako poznate priče ‘Pad kuće Usher’ iz 1839. Drugi link je u biti trailer za animiranu adaptaciju priče u režiji Raúla Garcíje, kojem je Lee svoj talent stavio na raspolaganje.

Slušajući Leejevo profinjeno čitanje ‘Gavrana’, vjerojatno ćete poželjeti ponovno proći kroz sav njegov rad inspiriran Poeovom prozom, kao i još jednom pogledati sve kultne klasike u kojima je glumio, među kojima se također ističu ‘The Wicker Man’ i ‘Jinnah’, biografski film o osnivaču države Pakistan. Sam glumac je istaknuo kako se radi o najdražim mu ulogama u karijeri. Ne biste smjeli propustiti ni ono najbolje od Leejeve glazbene karijere, u kojoj prednjače nevjerojatni heavy metal album ‘Charlemagne: By the Sword and the Cross’ iz 2010., kao i kolekcija Božićnih pjesama odsviranih u pravom metal stilu.

Mnogi umjetnici koji su karijeru poput Leeja započeli u četrdesetima ubrzo su prepoznati kao stvaraoci visoke ili niske kulture, i smješteni u kojekakve ladice, dok se on do samog kraja uspio poigravati očekivanjima publike i kritike, neprekidno plešući na granici konvencionalnog i nekonvencionalnog, pristupačnog i bizarnog. Drugim riječima, živio je u stvarnom svijetu bez kulturnih granica, onakvom u kakvom bismo trebali živjeti svi.