Nitko ne može vjerovati da je ukradeno prvo izdanje knjige 'Sto godina samoće'

Ovo djelo je ukradeno na međunarodnom sajmu knjiga u Bogoti

FOTO: diarioregistrado.com

Gabriela Garciu Marqueza svi mi znamo, čak i oni koji nisu pročitali njegovo kapitalno djelo “Sto godina samoće”. Nedavno je u Bogoti organiziran Međunarodni sajam knjige za vrijeme čijeg je trajanja ukradeno prvo izdanje spomenutog romana. Rijetko izdanje knjige, kojem je vlasnik Alvaro Castillo Granada, bilo je izloženo u, očito, ne baš osobito dobro čuvanom zaključanom kabinetu. Policija još uvijek istražuje okolnosti krađe.

Gabriel Garcia Marquez slovi za jednog od najpoznatijih kolumbijskih pisaca koji su k tome bili još i kritički osviješteni. Među dobitnike Nobelove nagrade za književnost (1982.) ubraja se zahvaljujući svojoj sposobnosti da u svojim romanima i kratkim pričama kombinira fantastično i realno sa svojim bogatim svijetom mašte.

Kako to obično u svijetu umjetnosti biva, vrijednost prvotisaka podigla se nakon njegove smrti višestruko pa se sad procijenjena vrijednost ukradene knjige kreće se oko 60,000 dolara. Međutim, Alvaro Catillo Granada tvrdi da je u njegovim očima taj primjerak knjige od neprocijenjive vrijednosti. Roman je bio potpisan od autora osobno: “Alvaru Castillu, starom prodavaču knjiga. Zauvijek tvoj prijatelj, Gabo (nadimak pod kojim je Gabriel Garcia Marquez bio poznat širom Latinske Amerike)”.