Nova serija Bryana Cranstona odbijena od svih TV kuća, ali ipak neće propasti (zahvaljujući Amazonu)

Ovaj potez mogao bi značajno izmijeniti budućnost televizijske produkcije

NEW YORK, NY - JUNE 07: (EDITORS NOTE: Image has been processed using digital filters.) Actor Bryan Cranston attends the 2015 Tony Awards at Radio City Music Hall on June 7, 2015 in New York City.   Andrew H. Walker/Getty Images for Tony Awards Productions/AFP
FOTO: AFP

Streaming servisi u SAD-u poput Netflixa i Hulua postali su sigurno utočište za serije koje su zbog raznih razloga prestale s emitiranjem u standardnom TV formatu (kao što je, primjerice, bio slučaj sa serijom “Arrested Development“). No sad su ti streaming servisi otišli korak dalje; Amazon je odlučio oživjeti projekt koji nije dobio niti minute na televiziji i kojeg publika nikad nije vidjela. Riječ je o dramskoj seriji “Sneaky Pete” koju producira glumac Bryan Cranston, najpoznatiji po svojoj ulozi u kultnom “Breaking Badu”.

Pilot epizoda “Sneaky Petea” bila je ponuđena CBS-u i još nekim TV kućama, no nitko od njih nije pokazao interes. Amazon je prepoznao potencijal u ovom projektu i odlučio preuzeti prava za emitiranje. Iako ta informacija nije službeno potvrđena, Cranston je na svom Twitteru profilu dao do znanja da će se to stvarno dogoditi.

U klasičnoj maniri gerilskog marketinga, Cranston je objavio fotografiju muškarca obučenog u zatvorsku uniformu, pritom pozivajući sve koji su ovog vikenda bili na Comic-conu u San Diegu da ga pronađu. Oni koji su to stvarno učinili, dobili su poklon bon od Amazona, čime je dano do znanja da je neka vrsta suradnje očito ostvarena.

Poznato je da TV kuće i produkcijski studiji svake godine potroše desetke milijuna dolara na razvijanje i snimanje pilot epizoda serija koje se na kraju nikad ne emitiraju. Iako se prije jako rijetko događalo da serija koja nije odobrena u startu dobije novu priliku (najpoznatiji takav slučaj je onaj sa “Seinfeldom” iz 1989.), s pojavom streaming servisa ta se praksa promijenila.

Iako je postojala opcija da se “Sneaky Pete” prikaže na online platformi CBS-a, tvorci serije su očito odlučili da je pametniji potez sklopiti dogovor s Amazonom jer njihov streaming servis ima puno veći broj pretplatnika. Iako nije garantirano da će publika pozitivno ocijeniti pilot epizodu i tome osigurati snimanje čitave sezone, ovako će serija barem dobiti realnu šansu. Ako ovaj pokušaj prođe uspješno, u budućnosti bi na internetu mogli vidjeti puno više odbačenih pilot epizoda.