Nova serija Nebojše Tarabe dobila potporu iz EU-a u iznosu od pola milijuna eura: 'Još smo u šoku, pogotovo kad vidimo ostale dobitnike'

Riječ je o programu potpora Vijeća Europe za koprodukciju serija, koja olakšava financiranje završne faze njihovog nastanka

24.09.2021., Rovinj -14. Weekend media festival, Story Sellers. Lea Stankovic, Mario Petrekovic, Nebojsa Taraba, Sergej Trifunovic.rPhoto: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

“Serija ‘Greater Adria’ kreatora Nebojše Tarabe odabrana je među sedam projekata pilot-programa Vijeća Europe. Riječ je o programu potpora za koprodukciju serija, koja olakšava financiranje završne faze koprodukcija serija nudeći dodatnu (top-up) potporu u iznosu od 250.000 ili 500.000 EUR.

Potpora je osmišljena za koprodukcije između nezavisnih producenata iz zemalja sudionica i onih u drugim državama članicama fonda Eurimages te potiče blisku suradnju s prikazivačima i/ili servisima za streaming.

Greater Adria je suvremena priča, geopolitički akcijski triler koji u pozadini ima veliku međunarodnu zavjeru vezanu uz energetsku budućnost Europe, piše HAVC.

Režirat će Dalibor Matanić

Snimat će se na lokacijama u Rijeci, na otocima Krku i Cresu, Trstu, Udinama i Briselu. “HRT je već potvrdio sudjelovanje na projektu, a privode se kraju razgovori s talijanskim, njemačkim i belgijskim emiterima. Režirat će Dalibor Matanić, a želimo istaknuti da je ‘Greater Adria’ prva hrvatsko-talijanska koprodukcija dramske serije ikada”, rekao je također Taraba.

“Dobili smo maksimalnu potporu u iznosu od 500 tisuća eura. Riječ je o velikom iznosu; to je vrsta potpore koja je do sada išla samo filmovima, a pritom je u cijelosti nepovratna. Talijanska dramaturginja i scenarista Simona Nobile i ja krenuli smo sa čitavim projektom u kasno proljeće 2022. godine. Predstavili smo projekt na nekoliko marketa te smo ga prijavili na prvi koprodukcijski poziv HRT-a koji je bio raspisan u proljeće prošle godine i prošli smo. I sami smo još u šoku, pogotovo kada vidite popise ostalih dobitnika – uglavnom je riječ o velikim zapadnim produkcijskim kućama. Ovo je projekt koji je originalna hrvatsko-talijanska koprodukcija, ali priča ima i širi europski kontekst. U pitanju je ‘križanac’ novohladnoratovskog trilera koji se, u širem kontekstu, bavi energijom kao sredstvom pritiska i onim zbog čega se zapravo vode ratovi, pa i ovaj koji divlja u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku i drugdje. Sa snimanjem krećemo u kasno ljeto,” rekao je za Telegram kreator serije Nebojša Taraba.

Temeljem evaluacije neovisnih stručnjaka, Vijeće Europe podržalo je sedam TV serija koje su strukturirane kao koprodukcije s ukupnim iznosom od 3.000.000 eura. Gotovo dvije trećine (64%) kreatora serije su žene, a koristi se deset nacionalnih, regionalnih ili manjinskih jezika.

HAVC-ova čestitka

“Iznimno nam je drago da je projekt predvođen upravo Hrvatskom odabran za potporu. Čestitamo čitavoj ekipi Drugog plana koji kontinuirano postiže zavidne rezultate na međunarodnoj sceni. Nadamo se da je prisutnost HRT-a u projektu početak intenzivnijeg angažmana naše javne televizije u našim koprodukcijama s međunarodnim partnerima,” rekao je tim povodom ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich.

Popis svih sedam projekata koji su ostvarili potporu pilot programa Vijeća Europe donosimo u nastavku:

Arcanes kreatorice Michèle Jacob / Beluga Tree (BE) s kućama Staragara (SI), RTBF (BE), Proximus Media House (BE)
Favàritx kreatora Lluisa Illescasa / TV ON (ES) s kućama Volf Entertainment (PT), Empatic Comunicacion Y Marketing (ES)
Greater Adria kreatora Nebojše Tarabe i Simone Nobile / Drugi plan (HR) s kućama Fabula Pictures (IT), Nadcon Film (DE), Lunanime (BE)
Interstellar Ella, druga sezona (S2) kreatora Adama Longa (animirana serija) / Fabrique Productions (BE) s kućama Apartment 11 Productions (CA)
Puberty kreatorice Leticije Dolera / Distinto Films (ES) with AT-Prod (BE), Corte y Confección de Películas (ES), Uri Films (ES)
The Kollective kreatora Femke Wolting, Maddalene Ravagli i Leonarda Fasolija / Submarine Productions (NL) s kućama Menuetto Film (BE), ZDF (DE), France Télevisions (FR), RAI (IT),
This is not a murder mystery kreatorice Kathleen Maes / Panenka (Belgium) with DeadPan Pictures (IE), VRT (BE), NPO (NL) ZDF (DE), SVT (SE), NRK (NO), YLE (FI), DR (DK), RUV (ICE)