Tvorci 'Novina' s gigantima TV produkcije rade na uzbudljivom geopolitičkom trileru o zavjeri zbog koje je budućnost Europe na kocki

Drugi plan Nebojše Tarabe i Miodraga Sile udružio je snage s njemačkim Nadconom i talijanskom Fabulom

FOTO: Drugi plan

Hrvatska, njemačka i talijanska produkcijska kuća udružile su snage u razvoju serije “Greater Adria”, geopolitičkog ekološkog trilera koji su osmislili Nebojša Taraba i Simona Nobile, čije bi snimanje trebalo započeti u proljeće 2024. godine, a o čemu se raspisao cijenjeni američki magazin Variety.

Riječ je o prilično ambicioznoj paneuropskoj koprodukciji iza koje stoje Tarabin Drugi plan iz Hrvatske, njemački Nadcon Film čuvenog Petera Nadermanna, pionira nordijskog noira koji je producirao niz kultnih uradaka iz tog žanra (The Bridge, The Killing, Millenium), te talijanska producentska kuća Fabula Pictures Marca de Angelisa.

U projekt je uključen i moćni belgijski distributer Lumiere, a među financijerima su HRT i slovenska javna radiotelevizija RTV Slo.

Inspiracija u energetskoj krizi

Radnja serije počinje zahtjevom jedne transnacionalne europske zelene stranke za raspisivanjem referenduma o potpunoj zabrani eksploatacije nafte i plina iz jadranskog podmorja. Nakon toga izbija međunarodni skandal zbog misteriozne smrti poznatog talijanskog znanstvenika u Rijeci koju istražuju hrvatski i talijanski policijski inspektori uz pomoć jednog hakera tinejdžerske dobi te nekog ekoterorista. Sumnja se da iza svega stoji veliki komplot, a ekipa rasplitanjem misterija nastoji spasiti zelenu budućnost Europe.

Priča je dijelom inspirirana energetskom krizom u kojoj se Europa našla s izbijanjem rata u Ukrajini, te političkim, ekonomskim i društvenim šokovima koji su uzdrmali Stari kontinent nakon ruske invazije. Iako se radnja zbiva u bliskoj budućnosti, “Greater Adria” sagledava dugoročne posljedice krize za milijune Europljana. “Nadamo se da će rat završiti, ali očito je da će se energetska kriza nastaviti”, kaže Taraba za Variety.

Velika međunarodna zavjera

Iako je zamišljena kao žustri geopolitički triler, serija se fokusira na pojedince čiji se životi iznenada nađu usred zavjere širih razmjera. “Da biste ispričali ovakvu priču sa svim njezinim implikacijama, nužno je to učiniti kroz vrlo osobnu storiju, ali uz kompletnu pozadinu stvarnosti koju trenutno svi živimo”, pojašnjava Nadermann i poentira: “Mislimo da se radi o vrlo aktualnoj temi.”

Osim što je nahvalio Nadermannovu kreativnu crtu, Taraba je istaknuo i njegovu sposobnost da izađe na kraj s ovako kompleksnim međunarodnim koprodukcijama u kojima često sudjeluje njegov Drugi plan, najpoznatiji po serijama Novine i Uspjeh. Taraba je ranije ove godine dovršio produkciju druge sezone hrvatsko-ukrajinske krimi drame Tišina, koju Drugi plan producira s HRT-om u suradnji s Beta Filmom i ukrajinskom Star Medijom. On je ušao i u koprodukciju osmodijelnog eko-trilera Vulkan s islandskim Act 4, a radnja se fokusira na život nakon smrtonosne vulkanske erupcije.

Giganti europske produkcije

“Greater Adria” objedinjuje tri vodeće europske produkcijske kuće, a svaku od njih podupire neki od europskih divova iz industrije zabave. Tako većinski udio u Tarabinom Drugom planu drži minhenski gigant Beta Film, talijansku Fabulu s 51 posto udjela kontrolira Federation Entertainment moćnog francuskog producenta Pascala Bretona, dok je u Nadermannovom Nadconu s 49-postotnim suvlasništvom prisutan ZDF.

Ova serija će biti prva hrvatsko-talijanska televizijska koprodukcija što je, kako tvrdi Taraba, korak prema spoznaji da Hrvatska nije u povijesnom i kulturnom smislu vezana samo s Balkanom. “U našoj su regiji i Austrija, Slovenija i Italija. Hrvati se najčešće identificiraju kao Mediteranci. S Italijom dijelimo zajedničko more, a i mentaliteti su nam gotovo isti, to nam je nekako u DNK”, kaže Taraba.

Zaključuje da bi ova suradnja mogla biti prekretnica za druge ambiciozne koprodukcije u regiji. “Mi smo prvi, što nije baš najugodnije, ipak probijamo led. Ali, barem imamo uistinu najjače moguće partnere. Nadamo se da ćemo postati primjer koji će drugi moći slijediti”, rekao je za Variety.