Novi dokumentarac o Cobainu nam otkriva još nepoznatih privatnih detalja

Cobainova kćer je priznala da ne voli Nirvanu, draži joj je Oasis i Mercury Rev

FOTO: instagram

Frances Bean Cobain priznala je da nije neki osobito veliki fan glazbe koju je stvarao njezin otac. “Grunge scena nije nešto što mene zanima. Više volim Mercury Rev, Oasis, Brian Jonestown Massacre“, rekla je mlada umjetnica povodom promocije prvog autoriziranog filma o Kurtu Cobainu. “Sorry, Universalovi ljudi iz promocije.”

Dokumentarac koji je režirao Brett Morgen priča Kurtovu priču pomoću arhivske građe u koju se ubrajaju notesi, kućni videii, kazete koji prikazuju scene iz Cobainovog privatnog života. Taj se materijal dosad čuvao od javnosti, a Frances ga je konačno pustila. Zbog toga je vjerojatno i navedena kao izvršna producentica dokumentarca o Kurtu Cobainu.
Redatelj je naglasio kako je film radio kako bi Frances poklonio portet oca kojeg nikad nije upoznala, a priznao je i da je ključno mjesto filma došlo upravo s jedne od tih kazeta koje je dobio od Frances. Navodno nitko od njegovih prijatelja nije znao za taj incident. Pitate se o čemu se radi? Pa Kurt je pričao o svom pokušaju da nevinost izgubi s nekom devojkom koja je imala posebne potrebe. Prvo se je počeo gaditi samome sebi zbog toga, a onda se ta priča proširila školom i etiketirala ga kao “retard fuckera”. I to je bio povod njegovog prvog pokušaja suicida. Ispričavam se na spoileru, ali ionako ste to vjerojatno već znali. Ili barem pretpostavljali.

Drugačiji Kurt

“Radi se o emocionalnom novinarstvu”, ispričala je kćer Nirvaninog frontmena.”To je najbliže što se moglo napraviti kako bi Kurt mogao ispričati svoju priču vlastitim riječima, predstaviti svoju percepciju svijeta svojom vlastitom estetikom. Priča portretira muškarca koji se trudi biti čovjekom. Već kad smo se Brett i ja prvi put sreli bila sam vrlo sigurna u to što na kraju želim vidjeti. Rekla sam mu da ne želim da nikakve mitologije vezane uz njegovo ime niti bilo kakva druga romantiziranja.”

Iako većina filma prikazuje Cobainove kao uzorne roditelje, Frances tvrdi da je obiteljska dinamika bila daleko od savršene. Tome u prilog svakako ide snimka koja prikazuje njeno prvo šišanje. Cortney drži škare dok heroinom izbijeni Kurt drži svoju kćer u naručju. “Oduvijek sam znala da je njihova veza otrovna. I nikako ne preporučam dobivanje djeteta kao brzo rješenje za probleme u vezi, jer upravo sam to ja za njih bila”, zaključila je realistična Frances Bean Cobain.