Odlazak Jane Farver, jedne od najvažnijih američkih kustosica

Planetarno poznata kustosica iznenada je preminula tijekom rada na Venecijanskom bijenalu

FOTO: newsoffice.mit.edu

Jane Farver, svjetski poznata i priznata kustosica i muzeologinja (r. 1947.), naglo je preminula krajem tjedna u Veneciji, dok je s umjetnicom Joan Jonas radila na njezinoj prezentaciji za paviljon SAD-a na predstojećem Bijenalu umjetnosti, izvjestili su svjetski mediji. Vijest je službeno stigla iz odjela za medije Queens muzeja u New Yorku, gdje je Farver radila kao umjetnička direktorica izložbi tijekom devedesetih. Uzrok njezine smrti još nije potvrđen, no pretpostavlja se da je preminula od srčanog udara. Bilo joj je 68 godina. Jane Farver bila je vrlo tražena i utjecajna u svojoj struci, a prema riječima kolega, bila je jedna od prvih njujorških muzealaca koji su neumorno istraživali umjetnost sa svih strana svijeta, daleko izvan granica Zapada.

Jedan od njenih najpoznatijih projekata bila je izložba “Globalni konceptualizam: točke postanka 1950. – 1980.”, izvorno održana u Queens muzeju 1999., koja je poslije putovala diljem SAD-a. Ogromnu izložbu s radovima više od stotinu umjetnika središnji svjetski časopis za umjetnost Artforum nazvao je jednom od najvažnijih toga desetljeća, zbog svoje hrabre revalorizacije povijesti konceptualne umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. Među novijim projektima Jane Farver bile su organizacija i kuriranje Bijenala umjetnica u Južnoj Koreji 2011., te sudjelovanje u Prospect New Orleans na poziciji stručne konzultantice, a riječ je o najvećem bijenalnom događanju u SAD-u posvećenom suvremenoj umjetnosti.

Istraživačica umjetnosti Dalekog Istoka

U posljednjoj velikoj fazi karijere, Farver je od 1999. do 2011. vodila Centar za vizualne umjetnosti MIT-a u Cambridgeu (Massachusetts Institute of Technology), gdje je kurirala brojne samostalne izložbe i projekte umjetnika poput Mel Chin, Michaela Jooa, Paula Pfeiffera, Rune Islam i Tavaresa Stratchana. Za vrijeme njezinog vođenja, MIT-ov centar postavio je dvije prezentacije američke umjetnosti za velike bijenalne manifestacije – prvu umjetnika Paula Pfeiffera za 9. Bijenale u Kairu, i drugu umjetnika Freda Wilsona za paviljon SAD-a na 49. Venecijanskom bijenalu.

Dok je bila glavna kustosica Queens muzeja, Farver je presudno odredila identitet i buduću putanju te institucije, široko je afirmirajući u svijetu umjetnosti s izložbama poput spomenutog pregleda konceptuale, ali i projektima kao što su bili “Preko Pacifika: suvremena korejska i korejsko-američka umjetnost”, “Cai Guo-Qiang, kupka za topljenje kulture: projekti za 20. stoljeće” i “Izvan Indije: suvremena umjetnost južnoazijske dijaspore”. Tijekom ranije faze karijere, Farver je radila u muzejima i galerijama diljem istočne obale SAD-a, ponajviše u New Yorku i Clevelandu. Kako ističu njezini kolege, s odlaskom Jane Farver svijet umjetnosti izgubio je pasioniranu istraživačicu i veliku poznavateljicu koja je umjetnike uvijek stavljala na prvo mjesto.

Izvor: news.artnet.com