Stiže jubilarni 60. Venecijanski bijenale, evo što za sada znamo o hrvatskom projektu

Umjetnica Vlatka Horvat svojim radom tematizira migracije, društvenu raspršenost i raseljavanje

FOTO: Belga via AFP

Stiže nam jubilarno izdanje Venecijanskog bijenala, koji obilježava službena tema “Stranci posvuda – Foreigners Everywhere”, koju je postavio umjetnički direktor Adriano Pedrosa, ravnatelj Muzeja umjetnosti u São Paulu. Hrvatsku će predstavljati rad Vlatke Horvat, hrvatske umjetnice koja živi u Londonu i radi u širokom rasponu umjetničkih formi; uključujući skulpturu, instalaciju, crtež, performans, fotografiju i pisanje.

Njezin dosadašnji rad predstavljen je na mnogim međunarodnim izložbama, kao i na kazališnim i plesnim festivalima te u javnom prostoru. Predavačica je likovne umjetnosti na Central Saint Martins, Sveučilišta umjetnosti u Londonu.

Što do sada znamo o radu?

Iz šturih za sada objavljenih informacija o ovogodišnjem hrvatskom projektu za bijenale – odnosno umjetničkom radu Vlatke Horvat – jasno je da autorica njime tematizira migracije, društvenu raspršenost i raseljavanje, ukazujući na širok raspon drugih, širih tema kao što su alternativna logistika, spontana proizvodnja društvenih odnosa, neformalna ekonomija i ekonomija darivanja te ideja povjerenja.

Osim navedenog, umjetnica svojim radom problematizira i izvanredno stanje klimatskih promjena, posebno u kontekstu značajnog ekološkog otiska institucionaliziranih načina proizvodnje, transporta i prezentacije suvremene umjetnosti, kao i naknadno, obično nevidljivo, zbrinjavanje izložbenog građevinskog materijala.

Umjetnica će rad “Priručnim sredstvima – By the Means at Hand” realizirati u suradnji s brojnim svjetskim umjetnicama i umjetnicima. Rad je zamišljen kao “akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnika koji žive ‘kao stranci’, reflektirajući pitanja i iskustva dijaspore te istovremeno kao njihova međusobna intimna, društvena i performativna razmjena, koja se odvija tijekom cjelokupnog trajanja Bijenala.”

Prva djela već su pristigla

Iz Instagram profila umjetnice, vidljivo je da su neka umjetnička djela već pristigla s raznih lokacija u njene ruke. Ono što je najzanimljivije u cijelom radu – i što se naslanja na ideju autorice da svojim radom tematizira ekološki otisak transporta suvremene umjetnosti – jest činjenica da se ni jedno djelo mnogih umjetnica i umjetnika za njezinu “akumulirajuću izložbu” – ne smije dostaviti uobičajenim putem, odnosno kurirskim službama. Umjetnici osobno ili preko posrednika moraju dostaviti svoje radove, koje će zatim Horvat izlagati u Veneciji tijekom Bijenala.

“Počelo je! Stigao je prvi umjetnički doprinos mojem projektu za Veneciju! Paket je iz New Yorka za London preko prijatelja poslao Hrvoje Slovenc, a umjetnički rad nastavit će svoj put za Veneciju u mojoj prtljazi.

Za ‘Priručnim sredstvima – By the Means at Hand’, moj projekt za hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu, pozvala sam prijatelje umjetnike iz cijelog svijeta da razmijene svoje crteže sa mnom. Svi će radovi do mene putovati preko neformalnih transportnih mreža, u torbama i koferima prijatelja, poznanika, a ponekad i stranaca angažiranih za kurire za projekt.

Ono što je zajedničko svim umjetnicima koji sudjeluju jest da su svi oni stranci u mjestima gdje žive”, napisala je Vlatka Horvat ispod fotografije koju je na Instagramu objavila 20. ožujka.

Prvi umjetnik koji je dostavio svoj rad za projekt Vlatke Horvat na Venecijanskom bijenalu je Hrvoje Slovenc (1976.), hrvatsko-američki fotograf koji je diplomirao na studiju Biokemije na Sveučilištu u Zagrebu, nakon čega odlazi u Ameriku gdje magistrira fotografiju na Yale School of Art. Fotografije mu se nalaze u kolekciji Muzeja suvremene fotografije u Chicagu, a između ostalog, izlagao je u Muzeju nove umjetnosti u Detroitu, Muzeju nacionalne akademije u New Yorku, Art Basela u Švicarskoj, Palači za umjetnost u Belo Horizonteu u Brazilu, Münchener Stadtmuseum u Münchenu, Muzeju umjetnosti Bronx te Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Iz Instagram storyja umjetnice, saznajemo i da su određeni radovi za njezin projekt također već pristigli u njene ruke, i to iz Los Angelesa, Zuricha, Singapura…

Nepoznati kuriri

U još jednoj Instagram objavi, od 2. ožujka, umjetnica nam predočava i kako to izgleda nalaziti se s “kuririma” koji su angažirani na projektu.

“Ja sam odmah ovdje kod Heathrow Expressa, čim izađeš kroz gate. Između platformi 6 i 7. Nosim dugi crni kaput, crne tenisice, platnenu torbu”, piše u WhatsApp poruci Horvat nepoznatom kuriru.

“Traperice, bijela majica, plavi kaput. Ćelav, s naočalama”, odgovara joj “kurir” kojega će za čas upoznati kako bi joj predao crtež zajedničkog prijatelja umjetnika. Nije poznato otkud pristiže taj rad, tko ga potpisuje, kao niti koliko će ukupno radova umjetnica sakupiti na ovaj način do otvaranja hrvatskog paviljona u Veneciji.

Između 12 pristiglih prijedloga za hrvatski nastup na Venecijanskom bijenalu – 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, Povjerenstvo Ministarstva kulture i medija krajem rujna je jednoglasno odabralo projekt “Priručnim sredstvima – By the Means at Hand” umjetnice Vlatke Horvat rodom iz Čakovca i povjerenice Antonije Majače. Ovogodišnji Venecijanski bijenale otvara se 20. travnja, a za idući tjedan najavljena je i konferencija za medije na kojoj će pobliže biti predstavljen projekt.