Osporavana odvjetnica spisateljice Harper Lee tvrdi da (možda) postoji još jedna neobjavljena knjiga

Tonja Carter objašnjava kako je ponovno došla do nevjerojatnog otkrića

Odvjetnica koja je zaslužna za izdavanje knjige “Go Set A Watchman” autorice Harper Lee ponovno je u centru pozornosti zbog svoje tvrdnje da možda postoji još jedna knjiga s istim likovima. Tonja Carter, čija je uloga u životu vremešne Harper Lee predmet brojnih diskusija, kaže kako se u sefu u američkoj saveznoj državi Alabami u kojem je pronašla rukopis navedene knjige nalaze još dva rukopisa. Oni još nisu pročitani.

Jedan od ta dva teksta je originalni rukopis knjige “Ubiti pticu rugalicu” koji je izdavač poslao natrag autorici 1961., ali nikad nije izvađen iz omotnice. Drugi tekst se nalazio u kutiji pored rukopisa knjige “Go Set A Watchman”. Carter tvrdi da je to otkrila tek prošli tjedan, o čemu piše u svom tekstu za Wall Street Journal.

“Koje su to stranice koje su desetljećima stajale u sefu? Je li to neka rana verzija ‘Watchmana’ ili čak ‘Ptice rugalice’? Sudeći po nekim starim prepiskama, to bi čak mogla biti i nova knjiga koja povezuje ove dvije. Iako to još ne mogu potvrditi, idućih mjeseci stručnjaci će analizirati taj rukopis kako bi utvrdili o čemu se točno radi”, napisala je Carter.

Tko je zapravo otkrio rukopise?

Ona je ovaj tekst za Wall Street Journal odlučila napisati zbog brojnih prozivanja i čestog isticanja da “Watchmana” nije otkrila ona nego stručnjaci iz aukcijske kuće Sotheby’s i to prije nekoliko godina. Carter je priznala kako je to zaista istina, ali da nitko od njih tada nije otkrio stvarnu važnost tog rukopisa i da je ona ta koja ga je ponovno otkrila u kolovozu prošle godine kad je odlučila ponovno pregledati spomenuti sef. Ova odvjetnica i dalje strogo kontrolira tko može doći do 89-godišnje Harper Lee, koja je lošeg zdravstvenog stanja i nalazi se u domu za starije osobe.

Podsjećamo, “Go Set a Watchman” postala je knjiga za koju se predbilježilo najviše ljudi u dugoj povijesti izdavačke kuće Harper Collins. Očekuje se kako bi i prodaja mogla oboriti rekorde.