'Purpurna kiša' glazbene ikone Princea uskoro stiže na brodvejske pozornice

Glazba i stihovi biti će Princeovi, a mjuzikl će režirati Lileana Blain-Cruz.

FOTO: AFP

Film “Purpurna kiša” svjetske glazbene zvijezde Princea postat će brodvejski mjuzikl.

Kako piše Guardian, glazba i stihovi biti će Princeovi, a mjuzikl će režirati Lileana Blain-Cruz koja iza sebe ima nominaciju za nagradu Tony te je poznata po adaptaciji Wilderove crne komedije “The Skin of Our Teeth” iz 2022. godine.

“Prošlo je gotovo 40 godina otkako je legendarni film ‘Purpurna kiša’ osvojio svijet i ne možemo zamisliti prikladniji način da odamo počast Princeu, tom filmu i njegovu nasljeđu od postavljanja ove voljene priče na scenu”, izjavili su L. Londell McMillan, predsjednik The Northstar Group i Larry Mestel, osnivač i izvršni direktor Primary Wave Musica.

Dvojac je naglasio oduševljenost partnerima i kreativnim timom na Broadwayu koji donose scenski doživljaj originalne fikcijske priče. “Jedva čekamo da nova generacija otkrije ‘Purple Rain’, a da ljubitelji originalnog filma i albuma osjete ponovno njihovu moć, ali ovaj puta uživo” rečeno je.

Glumački debi

Film “Purpurna kiša” iz 1984. u režiji Alberta Magnolija osvojio je Oscara za najbolju originalnu glazbu i zaradio gotovo 100 milijuna dolara, a rock-zvijezdi Princeu ovaj je glumački debi donio i Grammyja. Album je 24 tjedna bio broj jedan u SAD-u, a prodan je u preko 25 milijuna primjeraka.

“When Doves Cry”, “Purple Rain”, “Let’s Go Crazy” i “I Would Die 4 U” samo su neke od pjesama koje su ostale u kolektivnom sjećanju i u kojima mnogi i dandanas uživaju.

Film je to o talentiranom, ali neafirmiranom mladom glazbeniku zvanom The Kid koji se bori s obiteljskim problemima, svojim umjetničkim ambicijama ali i sa suparnikom Morrisom Dayom koji je vođa jednog od najpopularnijih funk bendova u SAD-u.

Glazbena obitelj

Podsjetimo, 2018. je Universal stekao prava na određeni broj Princeovih pjesama te je planirao razvoj filmskog mjuzikla, ali je nejasno je li taj projekt još uvijek u planu.

Ove godine na brodvejskim pozornicama očekujemo i mjuzikle inspirirane stvaralaštvima Alice Keys, Hueya Lewisa te benda The Who.

Prince, punim imenom Prince Rogers Nelson, rodio se 1958. u Minnesoti u obitelji glazbenika te je stasao pod utjecajem Jamesa Browna, Steviea Wondera, Santane i Joni Mitchell. Pjevačko umijeće naslijedio je od majke Mattie Shaw koja je bila jazz pjevačica, a njegov otac John L. Nelson bio je pijanist i tekstopisac.

Ekstravagantni izvođački stil

Prince je debitirao gotovo nezamijećeno 1978. s albumom “For You”, a prvo važno ostvarenje bila mu je pjesma “Dirty Mind” dvije godine kasnije.

Globalnu popularnost Prince postiže 1984. godine s već spomenutim albumom “Purple Rain”, a, kako napominju bibliografske crtice, Prince je, koristeći se studijskom tehnologijom, do kraja 1980-ih nastavio snimati inventivne i utjecajne albume i singlove, profilirajući se u jednog od najplodnijih suvremenih skladatelja, producenata i aranžera.

Bez obzira na slabiji odjek kasnijih radova, njegov ekstravagantni izvođački stil u kombinaciji s kontinuiranim utjecajem reflektira se u opusu suvremenih pop i R&B izvođača kao što su Frank Ocean, Justin Timberlake, Rihanna i Beyoncé.

Nesretna obiteljska priča

Ljubavni i privatni život obilježila mu je veza s Mayte Garcijom s kojom je vodio zanimljiv i uzbudljiv brak, a tragedija gubitka dvoje djece ih je rastavila.

Ovaj, jedan od komercijalno najuspješnijih izvođača u povijesti popularne glazbe, 2004. godine uveden je u Kuću slavnih rock and rolla, a 2016. u Kuću slavnih rhythm and blues glazbe.

Nakon kratke bolesti, Prince je preminuo 2016. u svom dizalu. Nalazi obdukcije potvrdili su da je smrt bila uzrokovana prevelikom dozom snažnih analgetika, među kojima se našao i fentanil.