Ova izložba u Splitu će vam pokazati kako odjeća i moda utječu na suvremenu umjetnost

Kustosica Silva Kalčić u Galeriji MKC-a postavlja potpuno nesvakidašnju likovnu izložbu

FOTO: Matija Čop

U Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu 15. svibnja u 20 h otvara se neobična izložba koja će okupiti radove u raznim medijima te iz različitih područja suvremene umjetnosti, a s naglaskom na tekstil (draperiju, tkanje…) i odjeću (modnu, anti-modnu, odjeću kao ready-made, kao kostim ili maska tj. kao potvrdu ili način promjene ili negacije identiteta) kao konceptualno polazište i / ili radni materijal. Također, publika će moći vidjeti radove u kojima umjetnici prisvajaju modne strategije poput omatanja, nabiranja, catwalka, samoprezentacije i komunikacijskog jezika mode. Kustosica izložbe je Silva Kalčić.

Na izložbi naslovljenoj “Imageination / Odjeća, tekstil, maska i kostim kao tema i medij u suvremenoj umjetnosti” kustosica će predstaviti uistinu dojmljiv niz autorskih imena i njihovih djela, među kojima su Boris Bućan (radovi iz fundusa MSU Zagreb), Pasko Burđelez, Matija Čop, Dada Karmen, Sandro Đukić, Momčilo Golub, Igor Grubić, Nicole Hewitt, Siniša Ilić, Duje Jurić, Margareta Kern, Vesna Nenazić Kovačević, Zlatko Kopljar, Igor Kuduz, Nina Kurtela, Boris Ljubičić, Dalibor Martinis, Damir Nikšić, grupa OHO (iz fundusa Muzeja avangarde), Tomislav Pavelić, Darije Petković, Ivana Podnar, Renata Poljak, Nika Radić, Silvia Sofija, Sandra Sterle, Goran Trbuljak, Slaven Tolj, Vladimir Dodig Trokut, Dubravka Vidović, Ante Tonči Vladislavić, Shariff Waked, grupa Weekend Art i Vlasta Žanić.

"Triglav", 1968.

Smisleno okupiti ovo šaroliko i generacijski, stilski i svjetonazorski iznimno heterogeno društvo zasigurno je bio veliki izazov. Stoga je izložba intrigantna već i zbog samog koncepta, u nas još prilično neobičnog kada je o promišljanju suvremene umjetnosti riječ, što će svakako opravdati radovima brojnih istaknutih umjetnika u postavi projekta. Kako bi se publika što bolje upoznala s projektom, 16. svibnja organizirana je radionica modne fotografije pod vodstvom Sofije Silvie, a izložba će se moći pogledati do 30. svibnja, svakim danom osim nedjelje od 14 do 21 h. Ulaz je slobodan.

Slaven Tolj: "Bez naziva (Dubrovnik - Valencija - Dubrovnik)", 1993.