Ova neobična izložba će vas upoznati s malo poznatim fenomenom spekulativnog dizajna

Eksperimentalna izložba je nešto što do sada nitko nije probao kod nas

FOTO: www.dizajn.hr

U Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u Boškovićevoj ulici 18 u Zagrebu večeras, 15. svibnja u 20 h otvara se nesvakidašnja izložba “Dizajn fikcija: Eutropija – uvod u spekulativnu dizajnersku praksu” autora Ivice Mitrovića i Olega Šurana. Autorski dvojac već je godinama poznat na regionalnoj dizajnerskoj i kulturnoj sceni, pa i šire. Mitrović je dugogodišnji profesor dizajna interakcija na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, što mu je uz edukaciju primarno područje djelovanja, dok je Šuran asistent na UMAS-u i sve nagrađivaniji mlađi dizajner, čija praksa vrluda od grafičkog dizajna i ilustracije do eksperimenata s raznovrsnom digitalnom i analognom tehnologijom.

Što je to spekulativni dizajn?

Na otvorenju izložbe bit će predstavljena i edukativna publikacija o spekulativnom dizajnu tiskana povodom ove izložbe, a održat će se i razgovor s autorima, uobičajeni dio programa svake izložbe u HDD galeriji. Izložbom se predstavlja projekt “Eutropija” nastao spekulativnim dizajnerskim pristupom te izvorno produciran za izložbu “City | Data | Future – Interakcije u hibridnom urbanom prostoru”. Središnji dio izložbe je istoimeni video, a uz njega su pokazani i različiti fiktivni dizajnerski artefakti i rekviziti, specifično osmišljeni i realizirani za potrebe projekta, te različiti dijagrami i ilustracije koji objašnjavaju samu metodologiju spekulativnog dizajna (u usporedbi s tradicionalnim dizajnerskim praksama).

Umjesto klasičnog kataloga, uz izložbu je tiskana i posebna publikacija “Uvod u spekulativnu dizajnersku praksu”, mala zbirka tekstova posvećena temi spekulativnog dizajna, namijenjena prije svega studentima dizajna, umjetnosti, arhitekture i bliskih disciplina. Urednici publikacije su Ivica Mitrović, Marko Golub i Oleg Šuran. “Eutropija” je inspirirana radom “Čekingrad” koji je nastao na radionici dizajna interakcija “Hibridni grad” pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, 2011. godine. Sudionici radionice propitivali su kako će tehnološki prošireni grad budućnosti, kroz infrastrukturne promjene uvjetovane tehnologijom, utjecati na različite aspekte svakodnevnog života svojih stanovnika.

dizajn_03

Čekingrad: fiktivni grad budućnosti

U takvom fiktivnom gradu budućnosti – Čekingradu – informacija znači sve. Gradska ekonomija temelji se na akumulaciji i trgovini informacijama koje se od lokalnih stanovnika i turista prikupljaju u kontrolnim točkama (gradskim kafićima). Projekt se na satiričan način bavi navikama građana koji vrijeme dokolice provode u razmjeni informacija u kafićima (od tračeva do osobnog DNK). Prikupljene podatke grad, uz pristanak građana, prodaje korporacijama i tako osigurava kontinuirano blagostanje svojim građanima. Scenarij propituje je li privatnost u ovakvom sustavu ideološka zabluda prošlog vremena ili ljudska potreba pojedinca. Kako je taj koncept realiziran na izložbi, pogledajte sami.

dizajn_04

Autori koncepcije izložbe su Ivica Mitrović i Oleg Šuran, a kustos HDD galerije je Marko Golub. Izložbu organizira HDD, dizajn elemenata postava potpisuje grupa Manufakturist, a grafički dizajn postava Oleg Šuran.