Ovaj video esej dokazuje da je James Horner bio jedan od najvažnih skladatelja glazbe u povijesti filma

U 7 minuta prikazani su neki od njegovih najvažnijih radova

HOLLYWOOD - DECEMBER 16: Composer James Horner arrives at the premiere of 20th Century Fox's "Avatar" at the Grauman's Chinese Theatre on December 16, 2009 in Hollywood, California.   Kevin Winter/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Oscarom nagrađeni kompozitor James Horner u ponedjeljak smrtno stradao u padu aviona u Kaliforniji. Ovaj skladatelj, rođen u Los Angelesu, glazbu je studirao na Royal College of Music u Londonu nakon čega se vratio u Kaliforniju.

Prvi put je nominiran za Oscara za soundtrack filma “Aliens”, a tijekom karijere pisao je glazbu za više od 100 filmova, uključujući “Field of Dreams”, “Braveheart”, “Titanic”, “Apollo 13”, “Patriot Games”, “Enemy at the Gates”, “The Boy in the Striped Pyjamas” i “Avatar”. Dobitnik je desetak nagrada, među kojima su dva Zlatna globusa, tri Satellitea, tri Saturna, a triput je nominiran i za BAFTA-u.

Redatelj James Cameron, koji je više puta surađivao s Hornerom, izrazio je veliko žaljenje zbog njegove smrti. Rekao je kako je potpuno šokiran i kako je svijet glazbe i filma izgubio nevjerojatno talentiranog skladatelja.

Čini se da je cijela filmska industrija ostala zatečena ovom tragedijom, a na internetu su se već pojavili i neki radovi amaterskih autora kojim odaju počast pokojnom Horneru. Tako je nezavisni filmaš Nelson Carvajal složio video esej u kojem je kompilirao isječke iz više kultnih filmova za koje je Horner skladao glazbu. Tim videom je istaknuo važnost i ogroman utjecaj kojeg su njegovi radovi imali, te način na koji je on utjecao na naše poimanje filmova u posljednjih 40-ak godina.