Ovako izgledaju poznati filmovi kada im maknete sve specijalne efekte

Milijuni dolara su uloženi u digitalne efekte, no što se dogodi kada nestanu?

FOTO: Courtesy of Warner Bros., 2006./Warner Brothers

Otkako postoje filmovi, postoje i specijalni efekti. Doslovno. 1989. Georges Méliès je iskoristio prvi specijalni efekt za svoj film ‘Četiri glave su bolje od jedne’. U jednom trenutku četiri iste glave pojavljuju se u istom trenutku na ekranu. Ljudi su morali biti fascinirani. Baš kao što smo mi danas fascinirani kada gledamo najnoviji James Cameronov film.

Filmovi su evoluirali kroz vrijeme i vrlo brzo su počeli otkrivati nove načine za stvaranje iluzija, kao što je ‘crna matte’ tehnika. Glumce bi snimli ispred crne pozadine, pa bi onda ucrtavali pozadinu koju bi htjeli vidjeti na filmu, kadar po kadar. Zanimljivo je da se ova tehnika nije previše promijenila kroz godine, samo su se mijenjale pozadinske boje. Crna pozadina na crno-bijelim filmovima, plava kada se prešlo na boju. Kontrast boja između pozadina i glumaca je olakšavao posao ljudima koji su morali ucrtavati pozadine.

A ‘matte’ tehnike su obično tražile da se od njih radi nešto spektakularno – da se dodaju sjajni pejzaži ili nepostojeći predmeti. Veliki majstor specijalnih efekata Chris Evans je koristio tu tehniku kada je stvarao Star Warse.

Svaki vojnik se morao ucrtavati ručno
Svaki vojnik se morao ucrtavati ručno

Onda je došao green screen, još poznat kao i Chroma Key. Ovo je promijenilo sve. Glumci su odjednom mogli stajati u potpuno praznom studiju, samo pred zelenom pozadinom i sve oko njih se moglo stvoriti u kompjuteru. Opet, zelena boja je izabrana da bi se stvorio veći kontrast pozadine s glumcima, a onda bi računalo odradilo sve i odvojilo ih od pozadini.

U nekoliko kratkih kadrova green screen može biti neprimjetan i sjajan način da se doda malo vizualnih ekstravagancija. Ali s obzirom da moderni filmovi od svojih stručnjaka za digitalne efekte traže da umjesto green screena stvore potpuno žive svjetove ili kompleksne svjetove, stvari postaju malo kompliciranije.

Complex, poznati online magazin, je opsjednut upravo ovo temom. Što se sve može stvoriti ispred green screna. Inspirirali smo se njihovom potragom za najboljim digitalnim efektima i donosimo vam ovaj zabavan pregled kako izgledaju filmovi prije i nakon nanošenja efekata.

The Dark Knight Rises

l6qgogan2w7njctynhk7

Lord of the Rings

giphy

Alice in Wonderland

xt4dk66nyxjv4kjxfrln

Gravity

z1opj0fkybz6qomkavw1

Hobbit

gutfz6p39pphaklileyx

The Great Gatsby

rj1sic12gejo8cdccaaq

Life of Pi

nppch3at1cqz1s2icxwk

Oz the Great and Powerful

qwakinoy6zoo5qramugr

Game of Thrones

z6edla8m9dwycft4fqpl

Boardwalk Empire

mh1qiqipn49pmmotesth

The Avengers

k3jjpauiqog9upv51jg7

District 9

y8l2wcwvqislrixennmk

Superman Returns

giphy-2

ryzmprswqmnpcdukvbn0