Ovih 5 kolekcionara u svojim rukama drži najveći dio svjetske umjetnosti

Posjeduju nevjerojatne komade koji vrijede više od 11 milijardi dolara

A painting of Neuschwanstein Castle, a watercolor signed A Hitler, is displayed on June 11, 2015 in the Weidler auction house in Nuremberg, southern Germany. Watercolour paintings and drawings by Adolf Hitler from about 100 years ago are set to go up for auction in Nuremberg between June 18 and 20, 2015. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
FOTO: AFP

S obzirom na konstantno mijenjajuće ekonomske trendove u svijetu, mnogima se teško odlučiti za neko područje u koje bi bili spremni investirati pozamašnije količine novca. Čini se da je jedino tržište koje već godinama ne gubi stabilnost ono koje se bavi umjetninama. To su već prepoznali mnogi, a posebno oni najbogatiji.

Kad kažemo najbogatiji, pritom mislimo na milijardere. Kupovanje umjetnina se za njih već nebrojeno pokazalo kao pouzdana i isplativa investicija. A uz to i dobro izgleda na zidu.

U kakav točno tip umjetnosti investirati? Sve ovisi koliko ste nestrpljivi. Jedno je zajedničko najvećim svjetskim kolekcionarima, a to je neopisiva količina bogatstva kojim raspolažu. Nekoliko takvih kolekcija vrijedi više od BDP-a neke manje zemlje. Oni koji su dovoljno dobri stručnjaci i koji znaju koja djela treba kupiti, mogu vidjeti kako vrijednost njihovih trofeja s godinama raste sve više i više. Primjerice, Warholov sitotisak “Orange Marilyn” je tijekom 60-ih prodan za samo 2400 dolara. Početkom ovog tisućljeća na aukciji je prodan za nevjerojatnih 17 milijuna.

Skupljanje umjetnina je postao vrlo vrijedan biznis. Toliko vrijedan da samo 5 najvećih igrača u svom posjedu ima djela koja zajedno vrijede više od 11 milijardi dolara, a ovdje ćemo predstaviti te najbitnije kolekcionare.

1. Francois Pinault

FRANCE-ECONOMY-PINAULT-KERING

Vrijednost kolekcije: 1.4 milijarde dolara

Pinault je (doslovno) počeo sitno, cijepajući drva početkom 60-ih. Imao je dobar nos za biznis i to je kroz godine pretvorio u veliki posao uvoza i izvoza drva. U 90-ima je to već postala korporacija koja je u svojem vlasništvu imala cijelu Gucci grupaciju (Gucci, YSL, Stella McCartney, McQueen i Balenciaga), a vlasnik je i Pume i jedne od najvećih kolekcija umjetnina na svijetu.

https://twitter.com/artsculturepot/status/391084790973497344

Njegova predanost umjetnosti srećom nije sebična. Pinault je posvećen tome da svoja djela predstavi što većem broju ljudi. 2005. je kupio većinski udio u zgradi Palazzo Grassi u Veneciji gdje od tada izlaže svoje umjetnine. Trenutno navodno planira kupiti neke muzeje u Londonu i New Yorku. Prvo skuplje djelo koje je kupio bila je Mondrianova “Tableau Losangique II” koja ga je koštala 8.8 milijuna dolara. Do danas je prikupio preko 2 tisuće djela od autora kao što su Mark Rothko, Andy Warhol, Damien Hirst, Gerhard Richter, Cindy Sherman, Agnes Martin, Jeff Koons, Cy Twombly i mnogi drugi.

2. Philip Niarchos

niarchos

Vrijednost kolekcije: 2.2 milijarde dolara

Priča obitelji Niarchos je poput sapunice iz 80-ih. Stavros Niarchos bio je grčki biznismen, bogataš i kolekcionar umjetnosti čiji su život obilježila predoziranja njegovih žena, nesreće privatnih aviona, nedokazane optužbe za ubojstva i ljubavni trokuti.

Philip je bio njegov najstariji sin. Nakon što je Stavros umro 1996., za sobom je ostavio bogatstvo koje se procjenjivalo na 5 milijardi dolara i kolekciju slika koja je navodno uključivala većinu djela Vincenta Van Gogha. Otkad je to sve pripalo Philipu, on je tu kolekciju dodatno obogatio Van Goghovim autoportretom koji ga je koštao 71.5 milijuna i Picassovim autoportretom koje je platio 47.9 milijuna. Čini se da je Philip pokazivao veliku strast prema autoportretima pa je tako kupio i onaj Jean-Michela Basquiata davne 1982., za 3.3 milijuna dolara.

3. Eli Broad

US-ART-BROAD

Vrijednost kolekcije: 2.2 milijarde dolara

Često ga nazivaju “Lorenzom Medicijem Los Angelesa”. Eli Broad je milijarder i poznati filantrop koji je izgradio čak 2 kompanije koje spadaju u Fortune 500: KBHome i SunAmerica.

Njegov umjetnički interes se prvi pojavio ranih 70-ih kad je kupio Van Goghov crtež “Cabanes a Saintes-Maries”, nakon čega je u svoje vlasništvo doveo još nekoliko djela Picassoa i Matissea. S godinama je ta kolekcija postajala sve veća, pa tako danas uključuje radove umjetnika kao što su Jasper Johns, Jeff Koons, Roy Lichtenstein, Damien Hirst, Ed Ruscha, Cindy Sherman i Andy Warhol. Ukratko, prikupio je radove manje-više svih najbitnijih suvremenih umjetnika koji su se pojavili nakon Drugog svjetskog rata.

4. David Geffen

David Geffen Receives UCLA Medal Of Honor At David Geffen School Of Medicine At UCLA Graduation

Vrijednost kolekcije: 2.3 milijarde

Geffen od djetinjstva pati od disleksije. Od faksa je odustao, a s lažnom diplomom došao je do svog posla. Danas je vlasnik dviju velikih izdavačkih kuća – Asylum i Geffen, te DreamWorks Animation studija. Uz to drži dionice Applea koje se procjenjuju na otprilike milijardu dolara.

On je veliki ljubitelj američke umjetnosti, pa tako u svojoj kolekciji posjeduje djela autora kao što su Jackson Pollock, Willem de Kooning i Rothko. Geffen je poznat i kao jedan od najsposobnijih kupaca i prodavača na tržištu umjetnina.

5. Ezra i David Nahmad

FRANCE-ART-PAINTING-PICASSO-MONACO

Vrijednost kolekcije: 3 milijarde dolara

Ova dva brata posjeduju najvrijedniju kolekciju umjetnina na svijetu, i do danas su navodno prodali više radova od bilo koga drugoga. Njihova strategija je jednostava: kupe hrpu radova, neko vrijeme ih drže u skladištu, i potom ih prodaju za višestruko veće iznose. Ovakav model poslovanja priskrbio im je zastrašujuću reputaciju u svijetu umjetnosti. Ironično, iz istog razloga ih se uopće ne smatra ljubiteljima iste.

Braća žive na relaciji Monte Carlo – New York, no umjetnine pohranjuju u skladištu blizu aerodroma u Ženevi. Drugim riječima, na njih ne plaćaju porez. Procjenjuje se da se u tom skladištu trenutno nalazi oko 5 tisuća djela, od čega je 300 Picassovih. To je najveća kolekcija njegovih djela, i samo njena vrijednost je otprilike 900 milijuna dolara.