Ovo je 8 pravila Kurta Vonneguta za pisanje savršene kratke priče. Trebali bi ih isprobati

Zvuči toliko jednostavno, ali neki pisci cijeli život neće ovo uspjeti napraviti

FOTO: AFP

Kurt Vonnegut nikada nije dosadan. Barem ne kada su u pitanju savjeti koje je davao mladim piscima. Jednom je probao ljudima objasniti da ne valja koristiti točku-zarez. A učinilo mu se da je najbolji način da to učini tako da točku-zarez opiše kao ‘transvestitskog hermafrodita koji ne predstavlja ništa’.

Često je teoretizirao o književnosti, ali je znao biti radikalan pa su mu tako i odbili magistarsku radnju koju je pokušao prijaviti na univerzitetu u Chicagu. U tom je radu tvrdio da ‘priče imaju oblik koji se može iscrtati na papiru, a oblik priča u pojedinim kulturama je barem toliko zanimljiv kao i oblik njihovih lonaca i strijela’.

Vonnegut u ovom videu daje još malo savjeta piscima. Ovaj se put pozabavio kratkom priču i ponudio svojih 8 ključnih pravila za pisanje:

1. Iskoristi vrijeme potpunog stranca tako da se on ili ona ne osjećaju kao da su potratili vrijeme

2. Daj čitatelju barem jednog lika za koji se mogu uhvatiti

3. Svaki lik mora željeti nešto, makar i čašu vode

4. Svaka rečenica mora napraviti jednu od ove dvije stvari – razvijati radnju ili otkrivaju osobine likova

5. Počni što je bliže kraja moguće

6. Budi sadist. Bez obzira koliko likovi bili nedužni i dražesni, neka im se dogode stravične stvari – tako čitatelj vidi od čega su napravljeni

7. Piši da zadovoljiš jednu osobu. Ako ostaviš otvoren prozor i vodiš ljubav sa svijetom, takoreći, priča će ti dobiti upalu pluća

8. Čitateljima daj što je više informacija moguće, što prije. Dovraga i napetost. Čitatelji bi trebali u svakom trenutku znati što, gdje i zašto, se događa, kako bi priču mogli sami završiti ako im kojim slučajem žohari pojedu zadnjih nekoliko stranica.

Vonnegut je ove savjete stavio u uvod knjige ‘Bagombo Snuff Box’ iz 1999. u kojoj je objavljena kolekcija njegovih magazinskih priča. No za svaku priču, tvrdi, postoji i iznimka. “Jedan od najboljih autora kratke priče moje generacije bila je Flannery o’Connor”, piše Vonnegut. “Ona je pre kršila svako od mojih pravila osim prvog. Dobri pisci vole to raditi”.