Ovog dječačića nadahnuo je Picasso, sada mu se crteži o ratu u Ukrajini prodaju za pozamašne cifre

Dječak je inspiriran Picassovom Guernicom oslikao sliku posvećenu ratu u Ukrajini

NEW YORK, NEW YORK - JUNE 23: (L-R) Scott Budnick and young artist Andres Valencia attend Valencia's "No Rules" exhibition opening reception at Chase Contemporary gallery on June 23, 2022 in New York City.   Michael Loccisano/Getty Images/AFP (Photo by Michael loccisano / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Nacistička Njemačka i fašistička Italija, 1937. godine, na zahtjev nacionalističke frakcije Francisca Franca, bombardirale su Guernicu, grad u Baskiji na sjeveru Španjolske. Događaj je potaknuo Pabla Picassa da stvori veliko ulje na platnu Guernicu, antiratnim osjećajima koje mnogi smatraju njegovim magnum opusom.

Gotovo stoljeće kasnije, strahote rata nadahnule su još jednog umjetnika, Andresa Valenciju iz San Diega, da prema Picassovoj Guernici nacrta apstraktnu scenu pod nazivom Invazija Ukrajine. U gornjem desnome uglu, nacrtano je oko koje plače uz ukrajinsku zastavu. U sredini, vojnik prijetećeg izgleda s ruskom zastavom u ruci drži strojnicu.

Ima tek deset godina

Umjetnik Andres Valencia ima tek deset godina. Ovog mjeseca, grafike invazije na Ukrajinu puštene su u prodaju na njegovoj web stranici, a sav prihod ide Zakladi Kličko koja podupire mlade Ukrajine. Dječak-umjetnik ušao je u povijest prošloga prosinca kao najmlađi umjetnik koji je ikada izlagao na Art Miami sajmu gdje je rasprodao cijelu svoju kolekciju od 17 slika u tri dana, po cijeni od 5 do 20.000 dolara, pisao je The New York Post.

U lipnju je Valencia predstavio svoje radove u New Yorku, na samostalnoj izložbi u Chase Contemporary u SoHo-u. Svih 35 izloženih djela je prodano, a cijena je narasla na između 50 i 125.000 dolara, izvijestio je The New York Times. A istoga mjeseca slika Gospođa Cube prodala se na aukciji u Hong Kongu, za oko 160.000 dolara.

Počeo je s prodajom akvarela za 20 dolara

Valencia je počeo prodajom akvarela obiteljskim prijateljima za 20 dolara, piše Times. Jedan od njih bio je vlasnik galerije Chase Contemporary. Bernie Chase je ponudu za jednu dječakovu sliku digao na 100 dolara, a Andres je zatražio 5000 dolara. Chase je platio sliku vjerujući da dječak ima potencijala da bude veliki slikar. Dječak kaže za The New York Post da su na njegov rad utjecaja imali Picasso, Basquiat, George Condo, Dali i Modigliani. Voli slušati Beatlese, Hendrixa i Freddieja Mercuryja.

On je ipak još uvijek dijete koje skuplja figurice i igra se s prijateljima nakon škole. Slike mu inspiriraju i figurice Pokemona i Click N’Play. “Gledam dokumentarce jer želim učiti. Svi su ratovi bili loši. Učim o vojnicima i onome što su radili tijekom rata”, kaže Valencia za Forbes. “Umjetnost priča priče, a ja pričam priču o ukrajinskom narodu i onome što im Rusija radi. Moja slika priča priču koja se ne zaboravlja”, bilježi Forbes dječakove riječi.