Pitali smo javne ličnosti da nam izdvoje najvažnije kulturne događaje ove godine. Dominiraju Meštrović i Mama ŠČ

Među najvažnijim kulturnim događajima godine spomenuta je i izložba Sanje Iveković, ali i 15. rođendan HAVC-a

FOTO: Pixsell/Telegram

Koja su to kulturna događanja što su po njihovu mišljenju obilježila godinu na izmaku za Telegram govore Snježana Abramović Milković, Zrinka Cvitešić, Dalibor Matanić, Sanjin Mihalić, Tomislav Tomašević, Daniela Trbović i Severina Vučković.

Velika retrospektivna izložba Ivana Meštrovića otvorena u studenome u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, po mišljenju istaknutih dionika hrvatske kulture i politike, najvažniji je kulturni događaj godine koja je na izmaku. Za hrvatsku je kulturu od iznimne važnosti i otvorenje Malog rimskog kazališta u svibnju u Puli, izdvaja se i retrospektiva Sanje Iveković, djelovanje Jazz orkestra HRT-a te 15 godina HAVC-a, a godinu 2023. svakako je u širem kulturnom smislu ključno obilježio i europski fenomen Mame ŠČ.

Naši su sugovornici – ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Snježana Abramović Milković, prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Zrinka Cvitešić, filmski, televizijski i kazališni redatelj te scenarist Dalibor Matanić, ravnatelj zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihalić, gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, HTV-ova voditeljica Daniela Trbović i pjevačica Severina Vučković – za Telegram izdvojili koji su to trenuci koje će, kada je o kulturi riječ, pamtiti u godini što je lagano privodimo kraju.

Meštrović u Klovićevim dvorima

Izložba Ivana Meštrovića autorica Petre Vugrinec i Barbare Vujanović privukla je iznimnu pozornost javnosti, prije svega zato što se radi o najvećoj retrospektivi našeg najvećeg likovnog umjetnika u posljednjih 40 godina, kulturnom događaju bez presedana koji opsegom i pristupom nadmašuje sve druge projekte u hrvatskoj kulturi koji su se dogodili u proteklih 12 mjeseci.

Izložbom se proslavlja i 40. obljetnica rada Galerije, ali i 140. godina od Meštrovićeva rođenja.

Sanjin Strukic/PIXSELL

Da je Meštrovićeva retrospektiva najbolje što Zagreb u ovom trenutku može ponuditi slaže se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji ističe kako je Zagreb osobito ponosan na brojne Meštrovićeve radove koji obogaćuju i oplemenjuju gradske javne prostore i koji su svojevrsni zaštitni znak i simbol Zagreba, kao što je Zdenac života – jedan od najomiljenijih zagrebačkih spomenika.

Popularna pjevačica Severina smatra kako je “dovoljno samo reći Meštrović, a da čovjek zna da kamen postaje umjetnost kao isklesana od Boga”. “Retrospektiva u povodu 140. godišnjice njegovoga rođenja koja traje u Galeriji Klovićevi dvori nešto je najbliže božjem dodiru koji sam doživjela ove godine. ‘Umjetnost je pjesma i molitva u isti mah’ – jedan je od najljepših opisa umjetnosti, a pripada upravo Ivanu Meštroviću”.

Sanjin Strukic/PIXSELL

Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković drži bitnim to što ta izložba donosi u Zagreb dašak europskih metropola u kojima se redovito organiziraju retrospektive velikih kipara i slikara. To je, smatra, tim značajnije uzme li se u obzir da je dosta muzeja stradalo u potresu. “Nestrpljivo očekujem završetak obnova i puno dobrih izložbi i bogatiji kulturni život u 2024.”, rekla je Abramović Milković. Meštrovićeva retrospektiva otvorena je do 3. ožujka 2024.

Malo rimsko kazalište u Puli

Da se lijepe stvari na polju kulture događaju i izvan Zagreba za Telegram je potvrdio ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihalić, koji ističe kako se u razgovoru o najvažnijim događajima u hrvatskoj kulturi u protekloj godini nikako ne smije zaobići otvorenje Malog rimskog kazališta u Puli.

“I to ne zato što tijekom godine nije bilo i drugih vrijednih i zanimljivih kulturnih doganja. Upravo suprotno, isključivo zbog tog što je MRK projekt toliko inovativan i izvanserijski da zaslužuje usporedbe ne na nacionalnoj, već na globalnoj razini”, pojasnio je Mihalić.

TZ Pula

Otvorenje Malog rimskog kazališta zbilo se u svibnju, a Mihalić naglašava kako je kazalište već sad obogatilo kulturnu ponudu Pule, Istre i Hrvatske. “Otvorenje kazališta ogromna je kockica u mozaiku koji Puli može potencijalno donijeti nominaciju, a potom i upis na popis svjetske baštine UNESCO-a, gdje bismo svi mi Pulu željeli vidjeti, jer to i zaslužuje”.

Jazz orkestar HRT-a

HTV-ova voditeljica Daniela Trbović svoj glas daje djelovanju Jazz orkestra HRT-a, jednom od najstarijih big bandova na svijetu koji svake prve srijede u mjesecu u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti ugošćuje brojne glazbene virtuoze.

Utemeljen u sezoni 1946./1947. kao Plesni orkestar Radio Zagreba za potrebe radijskih emisija i snimanja, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije s vremenom je počeo i javno nastupati te je danas, pod vodstvom umjetničkog voditelja Mirona Hausera, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj.

Zoe Sarlija/PIXSELL

“Tih prvih srijeda ugošćavao je orkestar vrhunske jazz skladatelje, instrumentaliste, pjevače – domaće i strane. Uživali smo i u skladbama članova Jazz orkestra, tih sjajnih glazbenika i mogu samo reći da se radujem srijedama i jazzu i u 2024. godini”, poručuje Trbović.

Sanja Iveković: Works of Heart

Ljubitelji suvremene umjetnosti još uvijek stignu otići na sveobuhvatnu muzejsku retrospektivu jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica Sanje Iveković koja se održava u Muzeju suvremene umjetnosti do 7. siječnja. Ova izložba, otvorena 15. lipnja u kustoskoj koncepciji Zdenke Badovinac, po mišljenju zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića, nedvojbeno predstavlja jedan od kulturnih vrhunaca 2023. godine.

MSU

“Svakako bih kao kulturni događaj godine izdvojio i ovu opsežnu izložbu koja, uz kronološki prikaz, uključuje i novonastale radove jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica čija je praksa od ranih 1970-ih zauzela snažnu feminističku i aktivističku poziciju te kontinuirano propituje odnos roda i politike”, ustvrdio je Tomašević.

Radovi ove umjetnice nalaze se u kolekcijama vodećih svjetskih muzeja suvremene umjetnosti, a njezine retrospektivne izložbe predstavili su i Fundació Antoni Tàpies u Barceloni i Muzej moderne umjetnosti u New Yorku.

15 godina HAVC-a

Hrvatski audiovizualni centar ove je godine proslavio 15. obljetnicu svoga djelovanja. Redatelj Dalibor Matanić upravo je taj rođendan okarakterizirao kao najvažniji kulturni događaj u 2023. godini.

Marko Lukunic/PIXSELL

“U modernoj Hrvatskoj, gdje je inflacija opasno narušila ritam proizvodnje filmova, gdje više ne postoji suvisla filmska kritika, gdje se kina pretvaraju u prodavaonice deterdženata i sapuna i gdje smo umalo, kao da je operaciju navigirao sam Steve Bannon, uništili krovnu filmsku instituciju, upravo obilježavanje 15 godina HAVC-a koje je trajalo cijelu godinu smatram i događajem i nekom vrstom svjetionika hrvatske kulture”, pojašnjava Matanić.

Moguće je da su, unatoč svim problemima, organiziranost i svjetska prepoznatljivost hrvatskog filma nastale upravo kroz sisteme HAVC-a zadnjih petnaest godina, smatra. “To je garancija mlađim generacijama da smo se izdignuli iznad barbarizma i neukusa koji prati velik dio seoskih priredbi koje se hrabro nazivaju kulturnim događanjima”.

Mama ŠČ

O europskom fenomenu Mame ŠČ i Leta3 piše se i govori još otkako se ovaj riječki bend pojavio na hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, a posebice od samog predstavljanja naše zemlje u Liverpoolu.

Goran Kovacic/PIXSELL

“Riječki izvanserijski rock-luđaci stvorili su maniju sa svojom Mamom ŠČ za ovogodišnju Euroviziju; maniju kakva uspijeva samo još nogometnoj reprezentaciji. Sukladno tome, svima za kraj šaljem jedan veliki ŠČ!”, poručuje Severina, koja je s Letom3 prije 17 godina snimila “Moju štiklu” s kojom je predstavljala Hrvatsku na tom prestižnom natjecanju.

Samostalni umjetnici

Razgovor o važnim događajima u hrvatskom kulturnom prostoru ne bi bio cjelovit kad se ne bi dotakao i samostalnih umjetnika, pod čijim je pritiscima i prosvjedima Plenkovićeva Vlada u ožujku iznenada odlučila povećati koeficijent za uplatu doprinosa samostalnim umjetnicima s 0,8 na 1,2.

Matija Habljak/PIXSELL

Otkako su samostalni umjetnici na kratko postali glavna tema u Saboru i hrvatskom medijskom prostoru prošlo je godinu dana. Velike probleme iz 2023. oni sa sobom nose i u 2024., a prvakinja drame zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Zrinka Cvitešić upravo je njihovo djelovanje istaknula kao kulturni događaj godine.

“Svaki samostalni umjetnik – glumac, pjevač, plesač, slikar ili kipar koji je u 2023. makar i jednom stao pred svjetla reflektora obilježio je kulturu u našoj zemlji, jer to znači da je preživio, opstao i pobijedio protekle tri godine”, ističe Cvitešić.

Nama ne preostaje drugo doli da nam svima poželimo, u godini u koju ćemo uskoro ukoračiti, još puno izvrsnih kulturnih projekata.