Pokušajte ne propustiti ovaj zanimljivi festival alternativnog stripa u Zagrebu

AKC Medika od 16. do 19. travnja ugošćuje novo izdanje strip-festivala

FOTO: Miro Župa/www.komikaze.hr

Kao i većinu takvih događanja, ali prvo svoga ranga u Zagrebu, Ohoho!, festival alternativnog stripa, pokrenuo je Autonomni kulturni centar Attack! kako bi se omogućila veća vidljivost i prostor za zajednički rad i stvaranje i mladim i starim autorima koji djeluju u području alternativnog, underground ili nezavisnog stripa. Ukratko, stripa čiji autori nimalo ne mare za uvriježene kanone svog odabranog medija. Na granicama stripa, ilustracije i ulične umjetnosti, Ohoho! će biti platforma za neometano izlaganje, međusobno učenje i nezaboravno druženje.

Zašto ovakav festival? Organizatori su kao aktivni sudionici alternativne strip-scene godinama svjedočili njenom sve bržem razvoju, ali i rastućem zanimanju šire publike za radove umjetnika i umjetnica koji djeluju na relativnoj margini, a doslovno na internetu, stranicama fanzina ili pak na uličnim zidovima i fasadama. Posebno ulična umjetnost i strip na internetu mogu biti jak estetski argument u napretku vizualne kulture, i analogne i digitalne. Sve su to tekući svjetski trendovi koji su itekako uhvatili korijena u Zagrebu i Hrvatskoj, a uostalom ovdje imaju i dugu, čak i prijeratnu tradiciju. Udomaćili su se i osjećaju se ugodno.

Ohoho! festival, plakat

Hrpa stripova, nastupa, radionica i džemova

S druge strane, na svim razvijenijim strip-scenama s komercijalnom produkcijom golemom za pojmove devete umjetnosti (SAD i Japan, te Francuska i Belgija) postoji i razvijena scena alternativnog stripa, iznimno agilna i međunarodno jako dobro povezana. Organizatori ispravno prepoznaju kako na svim afirmiranim strip-festivalima u Hrvatskoj (Crtani Romani Šou, MaFest, itd.) nedostaje prostora za strip-autore i autorice u potpunom raskoraku sa zahtjevima komercijalnog stripa, koji u Hrvatskoj uostalom uopće nije komercijalan, već je relativno popularan među publikom srednje i starije dobri koja se navikla na čitanje takvih stripova. S Ohoho! festivalom, scena underground stripa dobiva novi prostor.

Festival počinje burzom stripa i izdanja na kojem će se predstaviti nekoliko strip-izdavača, autora i autorica, te kolektiva iz Hrvatske i regije, pa i šire. Neki od njih su Komikaze, Garage L iz Francuske, Tvrdokorne mrlje, Kolektiv Sitotisak, Damir Steinfl i Enver Krivac iz Rijeke, kao i glazbena etiketa Slušaj najglasnije!. U djelu festivala posvećenom uličnoj umjetnosti, osim zagrebačkih umjetnika/ca gostovat će i grafiti kolektiv 1170 iz Ljubljane, Đedaj i Tifani Rubi iz Rijeke, Avet iz Banja Luke i Fat Kid Benny iz Beograda. Bit će otvorene i dvije izložbe: prva je “Poster Extravaganza” u Mikrogaleriji, skupna izložba nekoliko izvrsnih autora plakata, dok će se druga izložba, ona stripova Steinfela i Krivca, održati u galeriji Sivoj.

Gorilla

Tokom sva tri dana posjetitelji će moći prisustvovati i edukacijama kroz radionice linoreza, strip-stencila i izrade naljepnica. Trodnevni grafiti-jam počinje u četvrtak, 16. travnja, u 12 h, a ugošćuje preko 50 umjetnika i umjetnica koji će oslikavati i crtati po unutrašnjim i vanjskim zidovima prostora Medike. Među grafiterima sudjelovat će gosti iz Slovenije, BiH, Srbije i Hrvatske: Animals, Guns Crew i klan 1107, uz potporu brojnih zagrebačkih faca. Sudjelovat će i čak tridesetak street-art autora i drugi. Prvi dan festivala kolektiv Sitotisak održat će performans, a za glazbeni program otvaranja festivala pobrinut će se Babilonci, ekstravagantna muzička post-punk i krautrock karavana predvođena neponovljivim Zdenkom Franjićem i sastavljena od glazbenika koje poznajete iz brojnih drugih lokalnih grupa i klupskih programa. A to ni izdaleka nije sve.

Izvor: attack.hr