Preminuo cijenjeni švedski književnik, esejist i novinar Per Olov Enquist

Za roman "Posjet kraljeva liječnika" dobio je najprestižnije švedsko književno priznanje

Praha, 13.10.2010, Per Olov Enquist, švĂ©dskĂ˝ spisovatel, Image: 82173255, License: Rights-managed, Restrictions: Při použití tohoto snímku povinnost uvést kredit ve formě: Nikola Hronková / MAFRA / Profimedia, Model Release: no, Credit line: Nikola Hronková / MFDNES + LN / Profimedia
FOTO: Nikola Hronková / MFDNES + LN / Profimedia

Per Olov Enquist, jedan od najistaknutijih predstavnika skandinavske književnosti 20. stoljeća preminuo je u dobi od 85. godini, objavila je njegova obitelj, a prenose agencije u nedjelju. Enquist je bio romanopisac, dramaturg, novinar i esejist, čija su djela prevedena na više od 20 jezika.

Međunarodnu je slavu stekao prozom u dokumentarnom stilu i sposobnošću oblikovanja povijesnih činjenica u romane iznimne dubine, od “Kristalnog oka”, objavljenog 1961. do “Knjige parabola” iz 2013. godine. Među njegovim su uspješnicama “Biblioteka kapetana Nema”, “Knjiga o Blanche i Marie”, “Planina s tri pećine”, jedini Enquistov roman za djecu objavljen 2003. godine, te “Posjet kraljeva liječnika”.

Prestižna međunarodna priznanja

Za djelo “Posjet kraljeva liječnika” o ludilu danskog kralja Christiana VII., dobio je nagradu August, najprestižnije švedsko književno priznanje, a godine 2001. u Francuskoj je dobio nagradu za najbolju stranu knjigu. U mladosti je bio sportaš, a velik dio njegovih djela nadahnut je usamljenim danima djetinjstva što ih je proveo na krajnjem sjeveru Švedske gdje je živio u gotovo bergmanovskoj atmosferi.

Za autobiografiju “Drugi život”, koja je izašla u Švedskoj 2008. godine, osvojio je i drugu nagradu August. Ona je utemeljena 1994. godine i nosi naziv po švedskome književniku Augustu Strindbergu.