Preminuo veliki Tonko Lonza

U 88. godini života preminuo je hrvatski glumac i profesor

Veliki glumac i profesor scenskog govora Tonko Lonza preminuo je danas, u 88. godini života. Zapažene uloge ostvario je u kazalištu, na filmu, radiju i televiziji. Rodio se 28. rujna 1930. u Zatonu, a 1955. godine diplomirao je na na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

“Svoj prvi nastup imao sam u Zatonu, dok sam još bio u osnovnoj školi”, ispričao je u intervju 2009. godine. “Dobio sam ulogu leptirića i trebao sam reći: ”Dobar dan, lijepi svijete.” Ali, postojala je didaskalija koja je glasila: ‘Došavši na pozornicu kaže: Dobar dan, lijepi svijete.’ Svaki sam put rekao: ‘Došavši na pozornicu, kaže, dobar dan, lijepi svijete.'”

‘Htio sam postati mali Tesla’

“Kada to nikako nisam mogao savladati, učiteljica me izbacila. Dok sam za vrijeme gimnazije igrao Pometa u ”Dundu Maroju”, osjetio sam neku vrstu uzbuđenja na pozornici i postigao lijep rezultat. Zvali su me da dođem u srednju glumačku školu u Zagrebu, no pošto sam se pasionirano bavio tehnikom, želio sam postati mali Tesla, pa sam upisao studij strojarstva”, kazao je. Tek kasnije prebacio se na glumu.

Od 1953. do 1968. bio je angažiran u Dramskom kazalištu Gavella, a nakon toga do 1978. u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Od 1953. glumio je na Dubrovačkom ljetnome festivalu. “Premda sam snimao filmove, nikada nisam mario napraviti filmsku karijeru. Najvažnije mi je bilo kazalište, pa dugo ništa, pa opet kazalište”, kazao je u intervjuu za Globus prije desetak godina.

Zapažena filmska karijera i uloge

“Vjerojatno je to moja manjkavost, jer ipak, film je umjetnost i može kompletirati glumčevu ličnost. Međutim, meni je uvijek bilo dosta onih par kvadrata intime na sceni. Možda su me i moji učitelji – Gavella i dr. – udaljili od filma”. Ipak, glumio je u više od trideset filmova, a među poznatije filmske uloge Tonka Lonze spadaju uloge u filmovima Novinar (1979) Fadila Hadžića, Glembajevi (1989) Antuna Vrdoljaka, i Kontesa Dora (1993) Zvonimira Berkovića.

https://www.youtube.com/watch?v=IbZFmu8VwaY

Strogi profesor i brak s Nevom Rošić

Od 1981. godine Tonko Lonza bio je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U intervju koji je 2010. dao za Večernji list za sebe je kazao da je strog profesor, a posebno je kritizirao govor mlađih glumaca. “Živimo u vremenu kad je riječ i njezina mnogodimenzionalnost obezvrijeđena i gotovo sasvim zaboravljena. Pa, dragi glumci, pogotovo vi mlađi, ‘ki kak more, ki kak zna’… S rezultatima koji su često jadni, bez stila i nespojivi s dobrim ukusom”.

No, na navode da je posebno zahtjevan, u drugim istupima žustro je reagirao. “To su bedastoće lijenčina. Onaj koji je zaista želio nešto naučiti od mene, a mogao je, nikada nije mislio da ga pilam. Nikada nisam tražio nešto što bi bilo neprimjereno i uvijek sam iz literarnog predloška pokušavao iznaći razloge, kralježnicu, upute kako izreći poetsku misao”, kazao je.

Tijekom karijere dobio je brojne nagrade i važna priznanja, poput nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 1992. godine, te Nagrade hrvatskoga glumišta 2000. Više od 60 godina proveo je u braku s glumicom Nevom Rošić, a upoznali su se još tijekom studija na Akademiji.

“Uspjeli smo održali brak jer smo se uvijek dobro razumjeli, bili smo možda i tolerantni, a da to nismo ni znali i tko zna što smo koji put jedno o drugome mislili, ali eto, održalo se 51 godinu. Nije malo”, rekao je 2009. u intervju za Globus.