Pričali smo s autoricama nove knjige koje je neki tip napao na Facebooku zato što su radile za vrijeme SFRJ

Autorice knjige "Hrvatska: Njenih prvih 20-ak" govore za Telegram

Blank white book cover
FOTO: Getty Images/iStockphoto

“Na Facebooku nas je napao neki tip i to prije nego što je knjiga uopće izašla i prije nego što je pročitao što smo napisale”, izjavile su za Telegram autorice knjige “Hrvatska: Njenih prvih 20-ak” Nataša Magdalenić Bantić i Silvija Šeparović.

“Samo na temelju rečenice iz naše biografije da smo radile za vrijeme SFRJ dobile smo nalješnicu “pionir jugend press”. Ako zanemarimo da je riječ o čistom oksimoronu, stvarno je nevjerojatno što je čovjek sve napisao, a da niti nas poznaje osobno, niti je pročitao što smo napisale, niti je dao jedan jedini argument”, kažu autorice knjige za Telegram.

Obje su u novinarstvu od sredine 80-ih kada su počele raditi Radiju 101. Sama knjiga opisuje prva dva desetljeća od nastanka države. Umjesto povjesničarskog pristupa, autorice dočaravaju dojam, detalje i daju njihovo objašnjenje.

Pitko vodič kroz hrvatsku povijest

Nataša Magdalenić Bantić i Silvija Šeparović
Nataša Magdalenić Bantić i Silvija Šeparović net.hr

Ova je knjiga, kako kažu same autorice, dobro istraženi, zabavni i pitko napisani vodič kroz hrvatsku povijest od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća do ovogodišnjih izbora. Sama knjiga je podijeljena na četiri glavne ere: prva prati događaje od uspostave hrvatske države do Oluje, druga je posvećena vladavini hrvatskog predsjednika Tuđmana, treća prati Račanovu vladu i pritiske iz Haaga, a četvrta je posvećena razdoblju od prve Sanaderove vlade do kraja listopada 2015.

“Osnovna nam je ideja bila da dočaramo trenutak o kojem pišemo, kroz citate i detalje koji ocrtavaju trenutak, a sasvim se sigurno neće naći u niti jednom povijesnom udžbeniku niti enciklopediji, da se knjiga može čitati na preskokce ili redom i da joj se čitatelj svakako vraća kada se ne može sjetiti nekog povijesnog detalja”, kažu autorice.

Popunit će prazninu

Zanimljiv detalj koji su nam otkrile autorice jest da je izvoran naziv knjige bio “Njenih prvih 20”. Dodatak “-ak”, dodan je kada je postalo jasno, da radeći redovne poslove, neće stići istražiti i napisati tako opširan materijal kroz koji je prošla naša država u mladim danima.

“Ovaj pogled iz perspektive doživljenog i proživljenog, popunit će prazninu koju, kada je riječ o novijoj hrvatskoj povijesti, znanstvena javnost prilično izbjegava”, citirana je urednica na HRT-u Biljana Romić na koricama knjige.

Magdalenić Bantić i Šeparović za Telegram kažu kako se Hrvatska niti danas nije pročistila od svoje prošlosti, kako ustaške, tako i komunističke, te kako je tužno i dan danas vidjeti podjelu na “nas i njih”. Smatraju, ipak, kako je atmosfera 90-ih iza nas.

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige Getty Images/iStockphoto

Nedostaje nam kultura dijaloga

“Nedostaje nam kultura dijaloga, stav da je u redu da se s nekim ne slažete, a da ga pritom ne morate izvrijeđati, brojati krvna zrnca i psovati”, kažu autorice. “Argumenti su dobrodošli. Mržnja, netrpeljivost i prozivanje – apsolutno ne”.

Treba reći kako je ovo tek prva polovica knjige, koja je originalno zamišljena duplo opširnija i koja je po prvotnoj zamisli trebala izaći u komadu. ”

Ova prva, crvena, kockica našega dvojca kronološki je pregled događaja a u našim kompjuterima već živi i druga, bijela i tematska, knjiga koju bismo željele izdati uoči 25. rođendana Hrvatske u lipnju iduće godine. Radi se o vrlo obimnoj knjizi, od 620 stranica s više od 330 fotografija i vremenskom crtom koja se, s više od 2400 datuma, proteže diljem knjige” rekle su Šeparović i Magdalenić Bantić.