Oscari uvode nagradu za najbolju glumačku postavu, jesu li kaskaderi sljedeći?

Akademija još nije potvrdila da će uključiti Nagradu za najboljeg casting redatelja u sam televizijski prijenos

An Oscar statue adorns the stage before the start of the the 96th Academy Awards nominations announcement at the Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills, California, on January 23, 2024. (Photo by Valerie Macon / AFP)
FOTO: AFP

Oscari su dodali kategoriju za najbolju glumačku postavu filma, odnosno za najboljeg casting redatelja, a mnogi smatraju da je to trebalo biti učinjeno i mnogo ranije, piše Variety.

Objava nove kategorije za nagradu Oscar, koja se planira uvesti 2026. godine, dakle za filmove objavljene u 2025., dobro je primljena od strane ljubitelja filma. Mnogi, međutim, smatraju da Akademija kasni s uvođenjem nove kategorije, budući da je Ogranak casting redatelja osnovan prije više od deset godina, 2013. godine. Također, nova kategorija otvara i pitanje o eventualnim budućim kategorijama za nagrade Oscar, kao i hoće li, kada i kako one biti uključene u dodjelu nagrada uživo koja traje tri sata.

Važno je napomenuti da Akademija još nije potvrdila da će uključiti Nagradu za najboljeg casting redatelja u sam televizijski prijenos. Detalji o kriterijima i glasovanju za nagradu bit će objavljeni u travnju 2025. godine, zajedno s potpunim pravilima za 98. dodjelu Oscara. Komentatori smatraju da bi izbacivanje nagrade za najboljeg casting redatelja iz prijenosa uživo – posebno nakon negativnih reakcija s kojima se Akademija suočila 2022. godine, zbog isključivanja čak osam kategorija – bio značajan propust.

Ključna uloga casting redatelja

“Casting redatelji igraju ključnu ulogu u filmskom stvaralaštvu, a kako se Akademija razvija, ponosni smo što dodajemo i casting onim disciplinama koje prepoznajemo i slavimo”, rekli su izvršni direktor Akademije Bill Kramer i predsjednica Akademije Janet Yang.

Upravitelji Akademijine podružnice za casting Richard Hicks, Kim Taylor-Colman i Debra Zane izjavili su u zajedničkoj izjavi: “U ime članova podružnice željeli bismo zahvaliti Upravnom odboru, Odboru za dodjelu nagrada i vodstvu Akademije na njihovoj podršci. Ova nagrada je zasluženo priznanje iznimnih talenata naših casting redatelja i potvrda predanih napora našeg ogranka.”

Inače, casting redatelji često su nepravedno zanemareni akteri filmske produkcije, koji rijetko dobivaju priznanje na širem planu.

Druge potencijalne kategorije

Kroz 96-godišnju povijest Akademije, predlagale su se i druge potencijalne kategorije, uključujući nagradu za najbolje kaskaderske scene, što je nešto što SAG nagrade (Nagrada udruženja glumaca) imaju oduvijek. Variety piše kako i trenutno postoje glasovi koji smatraju da kaskaderi zaslužuju svoju kategoriju i na Oscarima.

Sama dodjela Oscara doživjela je dramatične promjene od svoje prve ceremonije 1929. godine, koja je trajala samo 15 minuta i imala 12 kategorija, s pobjednicima objavljenim mjesecima unaprijed. Tijekom idućih desetljeća, pojavljivali su se stalni pritisci za proširenje kategorija za nagradu, no producenti dodjele uživo oduvijek su imali problema s kratkim trajanjem ceremonije, zbog čega su zahtjevi za uvođenjem novih kategorija često nailazili na zid.

A između ostalih, predlagalo se i uvođenje kategorije za najbolju glasovnu izvedbu na filmu, najbolje snimanje pokreta (motion capture), najbolju glazbenu superviziju, a govorilo se i o dvije odvojene kategorije za frizuru i šminku.

Uključivanje svih tih kategorija u jednu ceremoniju – koja trenutno broji 24 kategorije, ali i pet glazbenih izvedbi koje izvode zvijezde poput Billie Eilish ili Rihanne – predstavlja izazov za organizatore, pa će biti zanimljivo pratiti hoće li Akademija, i na koji način, uvažiti sugestije ljubitelja filma koji sve glasnije traže nove kategorije na Oscarima.