Prosvjednici u Bostonu stoje ispred Muzeja likovnih umjetnosti i traže uklanjanje svih Renoirovih djela

Zahtijevaju i da svi kuratori ovog muzeja odmah podnesu ostavke

FOTO: Facebook

Samoprozvani borci za umjetničku pravdu i estete ovih dana se okupljaju ispred Američkog muzeja za likovnu umjetnost u Washingtonu, gdje prosvjeduju jer smatraju da djela Pierrea-Augustea Renoira ne zaslužuju biti izložena u tom prostoru. Ovi prosvjednici su uporni u svojim zahtjevima da se uklone djela slavnog slikara, i pritom izvikuju parole poput “Dajte nam slike Paula Gauguina“, prenosi Independent.

Ova grupa, koja se naziva Renoir Sucks At Painting movement, ima i jedan poprilično ekstremni zahtjev – traže da svi kuratori ovog muzeja odmah podnesu ostavke. Tijekom svojih prosvjeda stoje ispred muzeja i nose znakove na kojima piše “Bog mrzi Renoira” i “estetski terorizam”. Ovi aktivisti tvrde kako je ovo tek prva od brojnih anti-renoirovskih akcija koje planiraju i koje u objasnili u jednoj objavi na Instagramu.

Izlaganje Renoira je velika greška kuratora

“Nakon godina prisilnog suočavanja s beznadnim nametanjem Pierrea- Augustea Renoira, čija djela kvare kolekciju bostonskog Muzeja za likovnu umjetnost, međunarodna mreža boraca za kulturnu pravdu najavljuje svoj marš na muzej gdje se mislimo i zadržati”, stoji u priopćenju. U nastavku pišu i kako je odluka da se izlože radovi francuskog slikara ogromna kuratorska pogreška koja je dovela do estetskog terorizma.

View this post on Instagram

We're not iconoclasts! Renoir Just Sucks At Painting! #renoirsucksatpainting

A post shared by Renoir Sucks At Painting (@renoir_sucks_at_painting) on

Predstavnici ove grupe izjavili su kako očekuju stotinjak ljudi koji će im se pridružiti u prosvjedima, no oni koji su bili tamo kažu da ih se okupilo jedva desetak. Max Geller, začetnik grupe Renoir Sucks dobio je podršku od znansvenika s Harvarda Bena Ewena-Campena i umjetnika Craiga Ronana, koji je za akciju saznao na Instagramu i odlučio im se pridružiti. Pritom je napomenuo kako nema nikakav odnos s tim ljudima, osim što se i on zalaže za umjetničku pravdu.

Renoirove deformirane žene

Ewen-Campen je rekao da ga rastužuje činjenica da su Renoirovi radovi izvješeni u ovom muzeju. “Svi ostali umjetnici u muzeju su sjajni. Van Gogh, Manet, Singer Sargent, svi su odlični. Nije u redu da smo nakon njihovih djela izloženi Renoirovim deformiranim ženama i zastrapujućim bebama. To zaista kvari cjelokupni dojam”, izjavio je.

Pierre-Auguste Renoir bio je vodeći predstavnik impresionističkog pokreta i danas ima status jednog od najpoznatijih i najreproduciranijih slikara u povijesti umjetnosti.