Prvi put u povijesti British Museum je za novog direktora odabrao stranca

Riječ je o uglednom povjesničaru umjetnosti iz Njemačke

FOTO: KLEMENS RENNER/Facebook

Nijemac Hartwig Fischer u utorak je imenovan novim direktorom British Museuma te je postao prvi stranac na čelu te prestižne londonske institucije u zadnjih gotovo dvije stotine godina. “Ovo je velika čast. Nisam ni sanjao da bi me mogli predložiti za direktora ove velike britanske institucije”, kazao je taj povjesničar umjetnosti (53), prvi nebritanac na toj dužnosti nakon Talijana Anthonyja Panizzija koji je istu funkciju obavljao u 19. stoljeću.

Fischerovo imenovanje na čelo drugoga najposjećenijeg muzeja u svijetu, nakon pariškog Louvrea, potvrda je tendencije sve veće međunarodne mobilnosti kada su posrijedi imenovanja direktora velikih svjetskih kulturnih institucija.

Trenutni direktor Fischera smatra savršenim izborom

Tomu u prilog ide i činjenica da drugim londonski muzejem po posjećenosti, Galerijom Tate, kao i Muzejem Viktorije i Alberta, najvećim muzejem primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu, upravljaju dvojica stranaca, Belgijac Chris Decron, odnosno Nijemac Martin Roth.

Fischer je dosad bio direktor Državne umjetničke kolekcije u Dresdenu, a novu će dužnost preuzeti u proljeće 2016. i na tome mjestu zamijeniti Neila MacGregora koji Fischera smatra savršenim izborom te objašnjava kako muzej, njegovo osoblje, administrativna služba i kolekcija umjetnina imaju autentično međunarodni pečat.