Redatelj 'Avengersa' obrisao svoj Twitter profil (i tvrdi da to nije zbog napada feministkinja)

Moguće je da se uskoro vrati na Twitter, ali za sada želi živjeti kao normalna osoba

US screenwriter and director Joss Whedon poses on the red carpet for the European premiere of the film 'Avengers: Age of Ultron' in London on April 21, 2015.  AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
FOTO: AFP/AFP

Kad je Joss Whedon jučer obrisao svoj Twitter profil, brojni dežurni pametnjakovići na toj mreži su bili sigurni da znaju zašto je to napravio. Oni naime tvrde kako je redatelj trenutno najvećeg hita u svjetskim kinima, “Avengersa”, pokleknuo pod silnim pritiskom kritika feministkinja. One mu neprestano prigovaraju zbog načina na koji je u filmu portretirao Black Widow koju tumači Scarlett Johansson. Whedon je bio brz u reakciji te je u novom intervjuu rekao kako ta teorija nema veze sa zdravim razumom (zapravo se poslužio malo vulgarnijim izrazom, ali ostat ćemo pristojni).

“Vjerujte mi, militantski nastrojene feministkinje me napadaju otkad sam napravio profil na Twitteru. To nije ništa novo i potpuno sam navikao na takve provokacije”, rekao je redatelj u razgovoru za Buzzfeed. Objasnio je kako je pravi razlog gašenja profila na Twitteru to što se želi vratiti pisanju nakon duge i frustrirajuće kreativne stanke. “Shvatio sam da, ako se želim posvetiti pisanju, moram otići na neko tiho mjesto. A Twitter je vjerojatno najglasnije mjesto na svijetu”, dodao je.

Whedon je već jednom razmišljao o tome da odustane od Twittera, kad su ga fanovi svakodnevno forsirali da počne raditi na remakeu serije “Buffy – ubojica vampira”. No to mu nije predstavljalo toliki problem, koliko je ovisnost o ovoj društvenoj mreži utjecala na njegovo pisanje. Rekao je da pisanje dok ste na Twitteru isto što i pokušaj polaganja pravosudnog ispita dok ste na festivalu Coachella.

Postao ovisan o Twitteru

“Neću lagati, navukao sam se i svako malo bi provjerao tu mrežu u potrazi za vijestima, vicevima ili povremenom pohvalom, da malo nahranim ego. Na kraju sam se doveo u situaciju gdje sam bio stalno tužan zbog silne količine mržnje koju su ljudi ispoljavali prema meni na Twitteru”, rekao je poznati redatelj.

Velika većina te mržnje u posljednje vrijeme je dolazila od spomenutih feministkinja. “Ako ne radite sve u skladu s normama koje one postavile, automatski ste mizoginist. No ne žalim se uopće, sve ovo što se meni događa je ništa u usporedbi s onim što prolazi Anita Sarkeesian“, izjavio je Whedon.

Sarkeesian je poznata feministkinja koja je ujedno i Whedonova dobra prijateljica. Kao veliki obožavatelj video igrica, krenula je istraživati i došla je do podataka kako žene čine 40% konzumera takvih igrica. Pokrenula je kampanju na Kickstarteru kako bi prikupila sredstva za web serijal kojim bi se prikazali različiti stereotipi ženskih likova u igricama. Zbog toga je postala žrtva brutalnih prijetnji na Twitteru, koje su uključivale i prijetnje silovanjem i smrću.

“Da bi netko poput Anite ostao na Twitteru i nastavio odgovarati na takve gadosti, potrebno je puno snage i ustrajnosti. Da bi netko poput mene ostao na Twitteru i odgovarao na gnjevne upite zašto se neka dva lika u ‘Avengersima’ nisu spetljala, nije potrebno ništa.”