Regionalna književna senzacija Milene Marković ovjenčana Ninovom nagradom stiže u Gavellu. 'Deca' su iskaz autentične snage

Premijera je 2. veljače, igraju Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić, Nataša Dangubić i Viktoria Bubalo

FOTO: GDK Gavella

Prozna poema “Deca” cijenjene srpske pjesnikinje i scenaristkinje Milene Marković, regionalna književna senzacija ovjenčana Ninovom nagradom, uskoro će zaživjeti kao predstava u režiji Saše Božića, čija će premijera biti 2. veljače na daskama zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle.

Knjiga opisana kao “žanrovski hibrid poeme i romana u stihovima, koji obuhvaća 163 stranice furiozno ispisanog teksta bez ijednog interpunkcijskog znaka, osim finalne – točke”, “Deca” je priča “o djetinjstvu, o djeci koja rađaju drugu djecu, o obitelji – disfunkcionalnoj, jer tko, osim svećenika i pedagoga, zna za funkcionalnu obitelj”.

“Tekst je primarno dramski utemeljen te se može čitati kao svojevrsni dramski monolog, čiji osnovni glas pripada Mileni Marković, spisateljici, majci djeteta s teškoćama u razvoju i osebujnom karakteru koji pripovijeda priču svog života – od djetinjstva do zrele ženske, majčinske i spisateljske dobi”, stoji u najavi.

Disfunkcionalna obitelj

Knjiga “Deca” Milene Marković dobitnica je 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku 2022. godine, a posljednjih godinu dana postala je prava književna senzacija u zemljama u okruženju.

GDK Gavella

“To je poema o osujećenom, vječno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu, opasan roman o povijesti, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, to desetljeće našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih”, kazao je o “Deci” Miljenko Jergović.

Prepoznatljiv režijski rukopis

U dramaturškoj obradi Dimitrija Kokanova “Deca” postaju iskaz o autentičnoj snazi umjetnosti, identitetu žene koji se opire bilo kojoj vrsti društvenog ukalupljivanja, te svijetu koji nudi obećanje utopije vječite mladosti odzvanjajući tjeskobno-ekstatičnim zvukovima noćnih klubova. Prepoznatljiv režijski rukopis Saše Božića “Decu” gradi kao pejzaž subverzivne igre identiteta, odgoja, majčinstva i sjećanja u osluškivanju trošenja vremena.

GDK Gavella

U komadu igraju Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić, Nataša Dangubić i Viktoria Bubalo.

Predstava je koprodukcija Gavelle i teatra De facto. Nakon premijere 2. veljače, sljedeće su izvedbe 3., 5. i 19. veljače.