Rijetka figurica čuvenog Henryja Moorea desetljećima stajala na kaminu jedne engleske seoske kuće

Dugo je stajala u kući jednog farmera, njegova obitelj ju je dala procijeniti nakon njegove smrti

Henry Moore pictured 16 October 1958 standing next to his sculpture entitled "Silhouette au Repos" in front of the UNESCO headquarters in Paris. Henry Spencer Moore (30 July 1898 ñ 31 August 1986) was a British artist and sculptor. The son of a mining engineer, born in the Yorkshire town of Castleford, Moore became well known for his large-scale abstract cast bronze and carved marble sculptures. Substantially supported by the British art establishment, Moore helped to introduce a particular form of modernism into Britain. AFP PHOTO (Photo by ANP / AFP)
FOTO: AFP

Olovna figurica godinama je stajala na kaminu jedne seoske kuće u Engleskoj koja čak nema bravu na vratima, prije nego su stručnjaci utvrdili da se radi o originalnom i rijetkom djelu čuvenog umjetnika Henryja Moorea. Kipić britanskog umjetnika dvadesetog stoljeća, Henryja Moorea ide na aukciju u ožujku. Procjenjuje je se da će postići cijenu od 40 do 68.000 dolara iako je moguće da zaradi i više, javlja ITV News.

Stručnjaci Zaklade Henry Moore i aukcijske kuće Dreweatts potvrdili su autentičnost djela koje datira oko 1939. ili 1940. godine i nosi naziv Majka i dijete. Radi se o apstraktnome prikazu dviju figura, prema BBC Newsu, a Zaklada je kip povezala s Osamnaest ideja za skulpturu, Mooreovom maketama i skicama iz tih godina.

Jedinstvena i rijetka skulptura

Specijalistica za Dreweatts, Francesca Whitham kaže za ITV News da je skulptura “jedinstvena i rijetka”, dijelom zato što je umjetnik vrlo kratko, tridesetih godina, radio s olovom. Moore je eksperimentirao s olovom, užetom i žicom, stvarajući svoje poznate skulpture sa žicama. Majka i dijete su možda bili idejni dizajn za žičano djelo. “Značajno je da Zaklada nije znala za skulpturu unatoč tome što je Moore pomno vodio evidenciju”, piše Times.

Moore koji je rođen 1898. godine, bio je pionir poslijeratnog modernizma, poznat po svojim apstraktnim brončanim figurama. Postao je popularan pedesetih godina, a do smrti 1986. godine je izrađivao skulpture, crteže, grafike i tekstil.

Ovaj kip visine 17,7 cm dugo je stajao neprimijećen u kući farmera Johna Hastingsa u Wiltshireu, zapadno od Londona. Nakon vlasnikove smrti, članovi obitelji zatražili su od neovisnog procjenitelja da procijeni nekoliko predmeta. Prema Timesu, procjenitelj je za figuru naveo “olovna maketa na način Henryja Moorea”, što je obitelj navelo da kontaktira Zakladu.

Skulptura je bila poklon u znak zahvalnosti?

Kako piše aukcijska kuća Dreweatts, otac pokojnog Hastingsa, bio je urednik u Architectural Review gotovo 50 godina. Moore čiji je rad bio predstavljen u časopisu tijekom tridesetih godina možda je Hastingsu poklonio skulpturu u znak zahvalnosti, piše Times. ITV News misli da je figura data pomoćniku urednika koji ju je proslijedio uredniku.

Sin John Hastings bio je farmer koji je uzgajao stoku. Više su ga zanimale njegove životinje nego likovna umjetnost. Nije se bavio razmišljanjem čija je figura, ona je jednostavno bila sentimentalni obiteljski predmet, piše Times.