U engleskom gradiću htjeli su obnoviti neuglednu sliku u crkvi. Slučajno su otkrili zaboravljenog Tiziana

Sliku Posljednje večere 110 godina nitko nije primijetio, kaže povjesničar umjetnosti Ronald Moore

P00407A01NF2007
FOTO: Wikimedia/Tiziano, samoportret

Više od 100 godina požutjela slika Posljednje večere neopaženo je visjela na zidu crkve u Ledburyju, gradu s gotovo 10 tisuća stanovnika u zapadnoj Engleskoj. Većina vjernika nikada nije bacila pogled na ovo platno, dimenzija 365 puta 152 centimetara.

Telegraph piše da su sada stručnjaci otkrili da je, naizgled neugledna slika, zapravo nastala u radionici jednog od najistaknutijih umjetnika 16. stoljeća, Tiziana.

Neugledno platno na zidu

Od povjesničara umjetnosti i konzervatora Ronalda Moorea crkva St.Michael je tražila da obnovi kopiju Posljednje večere Leonarda da Vincija iz 19. stoljeća. Kada se Moore približio toj slici koja je visjela iznad oltara, privuklo ga je drugo, manje istaknuto platno.

“Odmah sam uočio da je ta slika nešto posebno ali nisam znao da je toliko posebna”, kaže ovaj znanstvenik. “Platno je visjelo 10 metara od tla pa ga možete vidjeti samo ako stojite na ljestvama”.

Tisuće sati proučavanja

Poslije proučavanja slike koje je trajalo 11.000 sati, javlja CNN, Moore i kolegica Patricia Kenny, pronašli su brojne nagovještajne tragove, uključujući i Tizianov potpis i pismo iz 1775. godine koje je napisao kolekcionar John Skippe, u kojem se navodi njegova kupnja slike Tiziana. Jedan od Skippeovih potomaka sliku je poklonio crkvi u Ledburyju 1909.godine.

“Ovu veliku sliku 110 godina nitko nije primijetio”, kaže Moore. “Sve iz Tizianove radionice iznimno je važno”.

Kako su otkrili sliku

Kenny i Moore proveli su tri godine analizirajući sliku i još tri mjeseca konzervirajući je. Uklonili su slojeve stoljetnog laka i pregledali platno ultraljubičastim svjetlom, pa su tako prepoznali Tizianov potpis skriven na vrču, u lijevom donjem dijelu platna, a i uspoređivali su lice jednog apostola s likom Starog majstora.

Znanstvenici su utvrdili da su članovi Tizianove radionice u Veneciji dovršili rad koji je naručio venecijanski samostan između 1560. i 1580.godine. Tizianov atelje je redovito ugošćavao veliku grupu umjetnika i pisaca, a Moore tvrdi da su i drugi poput slikareva sina Orazija Vecella doprinijeli umjetničkome djelu. “Najveći problem je što glave slikaju različiti umjetnici, neki nevjerojatne kvalitete”.

Smrt čuvenog majstora

Kad je Tizian umro od kuge, 1576.godine ostavio je niz nezavršenih djela, pa možda i ovo u Ledburyju. “Bio je vrlo popularan umjetnik i mislim da jednostavno nikada nije imao vremena raditi na ovome platnu i završiti ga” kazao je Moore za BBC Times.

Dinamična religijska scena prikazuje Isusa i njegove učenike koji večeravaju uoči njegove smrti. Softver za prepoznavanje lica sugerira da se neki od apostola temelje na Tizianu i članovima njegove obitelji.

Moore smatra da je ovo zasigurno jedina slika iz Tizianove radionice koja do sada nije otkrivena. Posljednja večera u Ledburyju pretrpjela je značajnu štetu tijekom stoljeća, izgubivši veliki dio detalja, tona, glazure i boje. Iako u lošem stanju, Moore smatra da je jedinstvena.