Rubensova slika za koju su mislili da je kopija ide na aukciju. Procijenjena je na 7,7 milijuna dolara

Ovo je prvi puta da je na aukciji otkako je potvrđeno da ju je naslikao Rubens

FOTO: Sotheby's

Slika flamanskog majstora Petera Paula Rubensa, “Sveti Sebastijan kojeg čuvaju dva anđela”, naći će se početkom srpnja na aukciji kuće Sotheby’s u Londonu, s procjenom na 7,7 milijuna dolara, piše Artnet News.

Ovo je prvi puta da se slika nudi na aukciji otkako je potvrđeno da ju je naslikao Rubens. Posljednji puta djelo je prodano 2008. godine, za 40.000 dolara, preko aukcijske kuće iz St. Louisa, Ivey-Selkirk, kada je bilo pogrešno pripisano francuskom umjetniku Laurentu de la Hyreu, piše Artnet News.

Ubrzo nakon te aukcije, slika je prepoznata kao izgubljeni Rubens. Stoljećima se smatralo da je slika kopija Rubensove slike Svetog Sebastijana kojeg čuvaju anđeli, a koja se nalazi u galeriji Corsini u Rimu.

Sliku naručio plemić iz Genove

Nakon što je atribucija ispravljena, dvije su slike bile izložene jedna do druge na izložbi 2021. godine u Stuttgartu. Stručnjaci su tada prosudili da je nekoć pogrešno identificirana slika zapravo original, a slika iz galerije Corsini kopija.

Stručnjaci vjeruju da je sliku naručio genovljanski plemić i vojni zapovjednik Ambrogio Spinola. Slika je nastala u kasnim 1600-im godinama i neko je vrijeme ostala u obitelji.

Na kraju je pripala nasljednicima Spinole koji je imao četiri sina. Dva su umrla, a dva nisu imala djece. Slika se tako prenosila po ženskoj liniji i mogla se pratiti. Postoji praznina od 230 godina koju znanstvenici pokušavaju popuniti. Slika se ponovno pojavila u Missouriju 1963. godine, a zatim na aukciji 2008. godine.