Sally Rooney najavila četvrti roman. 'Intermezzo' stiže na jesen, a bavi se njenom prepoznatljivom temom kompliciranih odnosa

Knjige Sally Rooney prodane su u 3 milijuna primjeraka samo u Velikoj Britaniji i Irskoj, a prevedene su na više od 40 jezika

FOTO: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080 (Photo by FREDRIK SANDBERG / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)

Čekanje je gotovo za horde obožavatelja Sally Rooney – megapopularna irska spisateljica najavila je svoj novi roman, koji će biti objavljen ove jeseni.

“Intermezzo”, četvrti roman autorice, bavit će se njezinom prepoznatljivom temom kompliciranih odnosa mladih ljudi, ali ovaj put će se fokusirati uglavnom na dva brata, Petera i Ivana Koubeka, piše Guardian.

Peter, dublinski odvjetnik u tridesetima, na prvi pogled ima malo toga zajedničkog sa svojim mlađim bratom Ivanom, društveno neprilagođenim igračem šaha. Kada njihov otac umre, životi braće se mijenjaju. Petera, uspješnog i vrlo kompetentnog odvjetnika, muče odnosi s dvije žene: njegovom prvom ljubavi Sylvijom i Naomi, studenticom na fakultetu. U međuvremenu, njegov brat Ivan upušta se u vezu sa starijom ženom Margaret, koja brzo i intenzivno “ulijeće” u njegov život.

Razdoblje želje i očaja

“Za dva tugujuća brata i ljude koje vole, ovo je nova međuigra – razdoblje želje, očaja i mogućnosti – prilika da se otkrije koliko jedan život može sadržavati u sebi, a da se ne slomi”, stoji u opisu romana izdavača Faber and Faber.

“Nakon tri čudesne knjige, milijuni čitatelja Sally Rooney prepoznat će ljepotu, bol i nadu koji zrače iz ovog novog romana”, rekao je Alex Bowler iz Fabera. “To štivo označava i izvanredan napredak u radu spisateljice koja se čini tako usklađenom s našim životima, našim srcima i našim vremenom.”

Svi prethodni romani autorice postali su svjetski bestseleri, a “Normalni ljudi” i “Razgovori s prijateljima” adaptirani su i u televizijske serije BBC-a. Posljednji naslov spisateljice, “Divni svijete, gdje si”, prodan je u više od 40.000 primjeraka u samo pet dana otkako je objavljen u rujnu 2021., pri čemu je 50 knjižara diljem Ujedinjenog Kraljevstva otvorilo ranije na dan objavljivanja kako bi zadovoljili potražnju, dok je u Shoreditchu otvorena pop-up trgovina s knjigama Sally Rooney.

Prevedena na više od 40 jezika

Knjige Sally Rooney prodane su u 3 milijuna primjeraka samo u Velikoj Britaniji i Irskoj, a prevedene su na više od 40 jezika. 2021. godine, Rooney je odbila ponudu za prijevod novog djela od izraelskog izdavača koji je preveo njezina dva prethodna romana na hebrejski jezik, zbog svojeg stava o izraelsko-palestinskom sukobu.

U razgovoru s palestinskom autoricom Isabellom Hammad koji je objavio Observer u prosincu 2023., Rooney je rekla da je “zbunjena” nedavnim događajima u Gazi.

“Ništa ne može to opravdati. Sve u meni se buni protiv onoga što gledam.”