Slavna La Scala otvorila sezonu ruskom operom. Ukrajinci traže zabranu, direktor se brani: 'Kultura mora prevladati'

U kazalištu su trajale 13-minutne ovacije, a pred njim su demonstranti protestirali protiv ruske agresije na Ukrajinu

FOTO: Screenshot EuroNews

Otvorenje operne sezone 2022.-2023. u slavnom milanskom kazalištu La Scala bilo je cijelo u znaku ruske kulture. Na programu je bila opera Boris Godunov, ruskog skladatelja Modesta Petroviča Musorgskog, nastaloj u 19. stoljeću po drami ruskog pisca Aleksandra Puškina. Glavne uloge tumačili sjajni ruski pjevači, bas Ildar Abdrazakov, Ain Angerov, Stanislav Trofimov, Alexander Kravets i Maria Barakova.

Dok su u La Scali trajale 13-minutne ovacije publike među kojom su bili nova talijanska premijerka Giorgia Meloni, predsjednik države Sergio Mattarella i čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen, pred kazalištem su demonstranti protestirali protiv ruske agresije na Ukrajinu. Nisu to bile jedine nevolje.

Ujutro na dan predstave prosvjednici protiv klimatskih promjena poprskali su bojom pročelje kazališta, a prije toga, zbog štrajka scenskih radnika, nije održana jedna proba Borisa Godunova. A još ranije ukrajinski konzul u Milanu je zatražio da se ta opera skine s repertoara. Prosvjednici su tražili da se Rusija izolira zbog invazije na Ukrajinu te da se donese odluka prema kojoj se ruska kultura ne bi smjela promovirati prije nego što završi agresija. Inače oko 1,5 milijuna Talijana gledalo je izravni televizijski prijenos opere Boris Godunov.

‘Nemamo ništa protiv ruskog naroda, povijesti i kulture’

Desničarska premijerka Meloni, komentirajući zahtjeve za skidanjem Borisa Godunova, kazala je kako politiku i kulturu valja razdvojiti. „Nemamo ništa protiv ruskog naroda, protiv ruske povijesti, protiv ruske kulture,“ izjavila je Meloni novinarima. Umjetnički direktor La Scale Dominique Meyer branio je politiku svog teatra tvrdeći da je opera Godunov prije tri godine odabrana za otvaranje ove sezone.

Ponovio je da je La Scala pokazala solidarnost s Ukrajinom na razne načine, pa i prekidom suradnje s ponajboljim svjetskim dirigentom Valerijem Gergijevim, bliskim prijateljem ruskog predsjednika Vladimira Putina. Svoju obranu Meyer je zaključio riječima da umjetnost nadilazi aktualne političke događaje te da zbog toga stavljanje ruske opere nije proruska propaganda.

Roberto Bolle, slavni svjetski baletan i bivši glavni plesač La Scale kazao je pak kako bi bio vrlo loš trenutak za kulturu da nije prikazana opera Boris Godunov.“Kultura mora prevladati nad svime,“ zaključio je Bolle, a kritika je unisono zaključila da je to bila sjajna predstava te kako bi, da je otkazana, bio propušten veliki kulturni događaj.