Sudbina čuvene operne dive: zbog ranije podrške Putinu otkazivali joj angažmane, ona diže tužbe i pobjeđuje, u Rusiji joj maltretiraju obitelj

Anna Netrebko ponovno tuži Metropolitan operu, tvrdeći kako su joj potezi direktora Petera Gelba ozbiljno naštetili karijeri

Opera singer Anna Netrebko at the Vienna Opera Ball.
Vienna, AUSTRIA -15/02/2007/0702161126,Image: 221114770, License: Rights-managed, Restrictions: Honorarpflichtig und 7% Mwst !, Model Release: no

Ruska sopranistica Anna Netrebko, jedna od najvećih globalnih opernih zvijezda, napravila je rijetki presedan: tužila je Metropolitan operu iz New Yorka i njezinog generalnog direktora Petera Gelba, Okružnom sudu SAD-a.

U tužbi stoji da je “Netrebko pretrpjela tešku duševnu bol i emocionalni stres te da i dalje pati od depresije, poniženja, neugode, stresa i tjeskobe te emocionalne boli i patnje”. Zbog “diskriminacije, kršenja ugovora i klevetanja”, 51-godišnja Netrebko zatražila je najmanje 360.000 dolara odštete.

Julie Ulmet, njezina odvjetnica, objasnila je da je pjevačica odlučila podnijeti tužbu nakon što je američko udruženje glazbenih umjetnika već podnijelo jednu žalbu u ime Anne Netrebko. U veljači je sudac Howard Edelman presudio da je Metropolitan opera prekršila sindikalni kolektivni ugovor kad je otkazala ugovore s čuvenom pjevačicom te joj je dodijelio odštetu od 209.103,48 dolara.

Na kraju se distancirala od ruske agresije

S obzirom na tu presudu sve upućuje da će Netrebko dobiti i novi sudski proces pa bi Metropolitan opera mogla ukupno platiti ruskoj opernoj zvijezdi gotovo 569.000 dolara odštete. A to će biti težak udarac za najugledniju opernu kuću na svijetu koja već neko vrijeme pati od nedostatka novca.

No to je cijena koju će morati platiti jer je naprasno otkazala suradnju s Annom Netrebko u ožujku 2022., nakon ruske invazije na Ukrajinu. Generalni direktor Meta, Peter Gelb, rekao je u to vrijeme da je ona “jedna od najvećih pjevačica u povijesti Meta, ali je podržavala Putina koji je ubijao nevine žrtve u Ukrajini”.

Anna Netrebko i Peter Gelb u vrijeme iznimno uspješne suradnje Getty Images via AFP

Premda se u više navrata distancirala od ruske agresije, nije pristala na zahtjev da javno osudi ruskog predsjednika Vladimira Putina. U tužbi se navodi da su na nezakonit način poništeni ugovori za 40 izvedbi Tosce Giacoma Puccinija i Pikove dame Pjotra Iljiča Čajkovskog tijekom sezone 2024.-2025., te Puccinijeve Manon Lescaut i Macbetha Giuseppea Verdija 2025.-26.

Podržala je Putina na izborima 2012.

Netrebko, koja je debitirala u Metropolitanu 2002., tvrdi da je diskriminirana zbog nacionalnog podrijetla. Trebala je dobiti najviši honorar od 17.000 dolara po nastupu. Netrebko je godišnje imala po deset nastupa u Metropolitanu, uključujući više glavnih uloga.

Anna Netrebko podržala je Putina na izborima 2012., tijekom 2014. donirala je novac kazalištu u gradu Donjecku u istočnoj Ukrajini koji su držali pobunjenici, a objavljena je i njezina fotografija kako drži prorusku pobunjeničku zastavu. Nakon što je rat počeo, napisala je izjavu kako nije član bilo koje političke stranke niti je povezana s čelnikom Rusije. “Priznajem i žalim što su moji prošli postupci ili izjave mogli biti pogrešno protumačeni”, dodala je.

Potom je krajem veljače Netrebko objavila da se protivi ratu, ali je kazala i da nije u redu prisiljavati umjetnike da javno iznose svoja politička mišljenja i osuđuju svoju domovinu. Tom izjavom nitko nije bio zadovoljan.

Nije htjela dovesti obitelj u opasnost

Zbog toga je Netrebko ubrzo objavila da se s ruskim predsjednikom sastala samo nekoliko puta. Naglasila je da svojom umjetnošću želi promovirati mir i jedinstvo te ujediniti ljude preko političkih granica. Zaključila je kako izričito osuđuje rat protiv Ukrajine. “Moje su misli sa žrtvama ovog rata i njihovim obiteljima”, rekla je.

Za njemački Die Zeit ispričala je kako nitko u Rusiji ne može kritizirati Putina. “Iako imam austrijsko državljanstvo i živim u Beču, ja sam još uvijek i ruska državljanka”, rekla je. Spomenula je svoju obitelj koja i dalje živi u Rusiji pa je izjavama ne želi dovesti u opasnost.

Također je objavila da više nema u planu pjevati u Rusiji, pa ni na festivalu Bijelih noći u Sankt Petersburgu. Poslije tih izjava ruski političari i mediji burno su reagirali te se okrenuli protiv Netrebko. Odmah je otkazan njezin koncert zakazan za 2. lipnja u opernoj kući u Novosibirsku, a ruski političari redom su je napadali. Tamošnje kazališne kuće smjesta su otkazale ugovore s njom, a protiv nje počela je hajka na društvenim medijima na ruskom jeziku. “Obitelj Anne Netrebko i njeni prijatelji u Rusiji pretrpjeli su velike štete zbog toga, pa i prijetnje odmazdom”, stoji u tužbi.

Ukrajinci prosvjedovali prije nastupa

S druge strane, posljednjih se godina zbog njenih nastupa često održavaju prosvjedi. Primjerice, prije koncerta u Parizu, pedesetak ukrajinskih aktivista leglo je pred ulaz, a glazba Petra Iljiča Čajkovskog bila je isprekidana zvukom sirena i pucnjeva.

Prosvjednici su dijelili publici letke na kojima je pisalo: “Vi podržavate Putinovu propagandisticu i time podupirete ruski režim i sve njegove strahote”. Kad je Netrebko izašla na pozornicu jedan gledatelj počeo je protestirati. Ponajbolja sopranistica ovog vremena mirno je čekala dok je publika izviždala izazivača nereda.

Grupa Ukrajinaca prošle je godine prosvjedovala i u Berlinu

Karijera Anne Netrebko preko noći se raspala. Prvi šok doživjela je samo dan nakon početka ruske agresije na Ukrajinu. Premda je bila već stigla u Kopenhagen, njen koncert je otkazan zbog negodovanja danskih političara. Nakon toga otkazi su slijedili jedan za drugim: u Metropolitan operi gdje je bila primadona punih 20 godina, preko Züricha i Münchena do Salzburškog festivala, Bečke državne opere i Kraljevske opere u Londonu.

‘Naštetili odnosu s publikom’

Unatoč svemu, nakon što su se strasti primirile, Netrebko su angažirali u Bečkoj državnoj operi i Teatro alla Scala u Milanu. Netrebko tvrdi da su Met i Gelb “naštetili njenom odnosu s publikom, uključujući poticanje prosvjeda protiv njezinih nastupa” i da su ju zbog Gelba i Metropolitan opere i druge operne kuće i kulturne institucije u SAD prestale angažirati.

Na kraju tužbe stoji da je Netrebko bila prisiljena prodati svoj stan u New Yorku za manju cijenu od koje ga je platila.

Rasprodala je sve nastupe za ovu godinu

Unatoč početnim udaracima, osudama i ignoriranju, karijera Anne Netrebko, zahvaljujući njenom prekrasnom glasu, ipak nije uništena. Ove godine već je rasprodala ulaznice za sve svoje nastupe.

U lipnju je nastupila na proslavi 100. obljetnice festivala u Areni di Verona te u Baden Badenu i Ljubljani.

Sada ju čekaju nastupi u Teatru Colon u Buenos Airesu, u berlinskoj Staatsoper unter den Linden, Bečkoj državnoj operi, milanskom Teatru alla Scala, Pariškoj operi, u Veroni, Napulju, Pragu, Salzburgu…