Španjolci su odlučili u Barceloni otvoriti muzej posvećen velikom Woody Allenu

Allen obožava Barcelonu u kojoj često snima, ali ne zna što će donirati muzeju

FOTO: stylenochaser.com

Muzejski svijet bi uskoro mogao biti bogatiji za još jedan zanimljiv muzej. U Barceloni se uskoro planira otvorenje muzeja posvećenog životu i radu kontroverznog filmaša Woodyja Ellena. Taj je redatelj 2008. godine u Barceloni snimio svoj film ‘Vicky Christina Barcelona’, a Penelope Cruz je dobila čak i Oscara za svoju ulogu koju je odigrala u tom filmu.

Prema navodima španjolskog lista The Local idejni začetnik ovog muzeja je grupacija Mediapro. Njihovi su ljudi bili angažirani kao producenti na Allenovim filmovima ‘Vicky Christina barcelona’, ‘Midnight in Paris’ i ‘To Rome with Love’. Glasnogovornik kuće Mediapro potvrdio je realizaciju tog podviga za jednu katalonsku televiziju.

Muzeji velikih režisera

Možda je iznenađujuća činjenica što se muzej posvećen Woodyju Allenu otvara u Španjolskoj budući da se obično takve turističke atrakcije dižu u mjestima rođenja ili rezidencija ljudima u čiju se čast grade. No, muzej posvećen nekom filmskom redatelju već i kao takav predstavlja kuriozitet. Alfred Hitchcok i Francois Truffaut još su uvijek tako primjerice bez svojih vlastitih muzeja, dok se čikaški muzej u izgradnji koji bi trebao biti posvećen Georgeu Lucasu neće uopće baviti njegovom filmografijom već njegovim kolekcionarskim radom.

Kako je filmski i televizijski turizam u Španjolskoj u stalnom porastu, zahvaljujući mnogim scenama iz ‘Igara prijestolja’ koje su snimane po seviljskim i osunskim lokacijama, vjerojatno se investitori nadaju najboljem.