Spider-Man: Homecoming stigao je u kina i već je hit; ovo je 6 stvari koje trebate znati prije nego ga pogledate

Novi film o Spider-Manu trebao bi biti puno drukčiji od svih prethodnika

FOTO: Screenshot YouTube

Najnoviji Spider-Man jučer je stigao u hrvatska kina, a otkad su počeli izlaziti traileri, oko njega se stvorio priličan hype. Osim što je riječ o jednom od najpopularnijih likova iz Marvelova univerzuma, razlog je i mladi Tom Holland koji u novim filmovima glumi Spider-Mana. Čim se pojavio u posljednjem filmu o Kapetanu Americi, Captain America: Civil War, kritika i fanovi dosta su ga dobro prihvatili.

Neki su ga odmah nakon te kratke uloge prozvali najboljim Spider-Manom, što znači da bi mogao nadmašiti dosadašnje – Tobeya Maguirea i Andrewa Garfielda. Kritičari koji su već pogledali Homecoming su zadovoljni (ocijenili su ga s visokih 92 posto na Rotten Tomatoes) i predviđaju mu ozbiljan uspjeh u kinima. A prije nego ga i vi pogledate, možda bi bilo dobro znati ovih 6 stvari.

1. Homecoming je nastavak zadnjeg Captain America

https://www.youtube.com/watch?v=vY7N4SLsbcA

Mnogi su očekivali da će novi samostalni film o Spider-Manu biti svojevrsni nastavak Amazing Spider-Mana 2 iz 2014. No, ipak se radi o drugom rebootu cijele franšize koji kreće s novom pričom, a čiji početak smo vidjeli u filmu Captain America: Civil War.

Tri filma s Maguireom i dva nastavka s Garfieldom stvar su prošlosti, a u novom Spider-Manu, i u nekoliko budućih filmova, Spideya više nećemo gledati kao samostalnog junaka, već kao člana Avengersa. Zasad se zna da će ga Tom Holland glumiti u filmu Avengers: Infinity War te u još neimenovanom nastavku Homecominga.

2. Spider-Man će ovog puta imati moćno društvo

Kao što smo spomenuli, Spider-man postaje aktivnim članom Avengersa. Za razliku od dosadašnjih samostalnih filmova, gledat ćemo ga uz Iron Mana, a znamo i da će Tony Stark odraditi ključnu ulogu mentora u stvaranju superheroja od mladog Petera Parkera. U Civil Waru saznali smo i da je firma Tonyja Starka, Stark Industries, zaslužna za Spider-Manovo novo odijelo.

3. Starkovo odijelo sam je nadogradio

https://www.youtube.com/watch?v=0myvovrsuLk

Osim što je stilistički jedan od kostima koji je najvještije prenesen sa stripa na film, novo Spider-Manovo odijelo ima i nekoliko zanimljivih inovacija. Primjerice, već u Civil Waru vidjeli smo da mu je Stark ugradio zanimljiv sistem poboljšanja vida gdje mu se “oči” na masci skupljaju i šire poput otvora blende na fotoaparatu, što je dosljedno stipovskom predlošku. No, to je tek teaser za ono što dolazi u Homecomingu. Stark najmoćnija svojstva odijela čuva za trenutak kad Peter Parker bude spreman i završi trening za Avengerse.

Tada će mu otključati nove mogućnosti, poput bombi koje ispucava s paučinom, mrežu koja funkcionira kao elektro-šoker, pa čak i krila od mreže. No Peter Parker nije sve ostavio u rukama Tonyja Starka, nego je i sam napravio bitne modifikacije odijela. Njegov su izum čvrste ljepljive niti koje ispaljuje, a koje Spider-Manu omogućuju da leti gradom te da njima onesposobi zlikovce slijepivši ih u mrežu.

4. Ovo nije još jedna priča o postanku

Spider-Man u Civil Waru Screenshot YouTube / Marvel

Dosad svi filmovi o superherojima, bez obzira jesu li početak franšize ili reboot, jednostavno moraju početi pričom o tome kako je glavni lik postao superheroj. Spider-Man: Homecoming je, na sreću, taj dio preskočio. Producenti i redatelj zaključili su, vrlo logično, da gledatelji već dovoljno znaju o Spider-Manu.

U Homecomingu možemo očekivati tek kratki flashback na trenutak kad Peter nauči da “s velikom moći dolazi velika odgovornost”, no prema svim najavama, film će se usredotočiti na sadašnjost Petera Parkera u kojoj balansira život srednjoškolca i superheroja u razvoju.

5. Homecoming je zapravo srednjoškolska komedija

Spider-Man i Iron Man u zajedničkoj akciji Screenshot YouTube

Redatelj Jon Watts odlučio je priču o nastanku superheroja zamijeniti onom kakav je on zapravo u stvarnom životu. Tako ćemo ovog puta vidjeti život iza kulisa Spider-Mana, gdje se on muči sa svim problemima prosječnog srednjoškolca – od loših ocijena, neuspjeha u školskoj atletskoj ekipi do nesigurnosti s curama.

Upravo taj aspekt je jedna od jačih strana filma. Klasičnih superherojskih akcija će svakako biti, no dobar dio filma će nas upoznati sa samim Peterom Parkerom. Fanovi su već unaprijed zadovoljni, obzirom da je Holland prvi Spidey koji je blizu po starosti Peteru Parkeru iz stripa pa bi mogao uspješno uvesti gledatelja u taj njegov srednjoškolski svijet.

Podsjetimo, iako je Spider-Man srednjoškolac, dosad su ga glumili tada 27-godišnji Maguire te zatim 29-godišnji Garfield. Holland je tek navršio 21 godinu, a mladoliko lice vjerojatno će mu pomoći da bude uvjerljiviji u ovoj ulozi.

6. Michael Keaton glumit će glavnog negativca

Michael Keaton kao Vulture Screenshot YouTube

Vulture je jedan od najpoznatijih Spideyjevih protivnika. U svakodnevnom životu svi ga znaju kao Adriana Toomesa, inženjera koji radi ne tehnološkim inovacijama u velikoj korporaciji. No, nakon desetljeća rada u istoj firmi otkriva da mu slijedi otkaz, nakon čega poludi. Tada koristi svoj najnoviji izum, napravu koja mu omogućuje letenje, da se okrene kriminalu kako bi gradu oteo ono što misli da mu pripada.

Na njegovo iznenađenje, naprava mu daje i nadljudsku moć koja mu pomaže u sukobu sa Spider-Manom. Vulture tako postaje nemilosrdni ubojica, kojeg će u Homecomingu glumiti Michael Keaton kojem će ovo biti drugi superherojski film. Svi ga vjerojatno još uvijek pamte kao Batmana, borca za pravdu, a sada ćemo ga gledati kao glavnog zlikovca.