Spielberg upozorio na antisemitizam. Komentirao je i Gazu: 'Možemo osuditi strašne zločine i žaliti nevine žrtve na drugoj strani'

Jedan od najistaknutijih Židova Hollywooda pozvao je na suosjećanje prema nevinim žrtvama s palestinske strane

FOTO: Valerie MACON / AFP

Američki redatelj Steven Spielberg, jedan od najistaknutijih Židova Hollywooda, osudio je globalno jačanje antisemitizma i po prvi puta otvoreno komentirao izraelsku vojnu akciju u Gazi, pozvavši na suosjećanje prema nevinim žrtvama s palestinske strane.

“Tko se ne može sjetiti prošlosti, osuđen je ponavljati je”, rekao je Spielberg u govoru povodom 30. obljetnice osnutka Zaklade Šoa, koju je utemeljio 1994. “Sve me više brine da smo možda osuđeni ponavljati povijest – ponovo se boriti za pravo na židovstvo”.

“Odjeci povijesti jasno su uočljivi u aktualnoj klimi. Jačanje ekstremističkih uvjerenja stvorilo je opasno okruženje, a radikalna netolerancija vodi društvo prema tome da više ne slavi razlike već da se, naprotiv, okuplja oko ideja demonizacije svih onih koji su drugačiji”, dodao je Spielberg. Tako nastaju ‘Drugi’, rekao je, a to ide ruku pod ruku s diskriminacijom muslimana, Arapa, Sikha. “Stvaranje ‘Drugih’ i dehumanizacija bilo koje skupine na temelju različitosti temelj je fašizma”, ustvrdio je redatelj.

Nevini su uvijek nevini

Spielberg se također po prvi puta izravno osvrnuo na aktualne vojne sukobe u Gazi. “Možemo biti bijesni zbog gnjusnih djela koje su 7. listopada počinili (Hamasovi) teroristi, i istodobno osuđivati ubijanje nevinih žena i djece u Gazi”, kazao je.

Redatelj je dosad uglavnom izbjegavao otvoreno se izjašnjavati po pitanju izraelske vojne intervencije u Gazi. Nakon masakra u listopadu 2023., u kojemu je u napadu Hamasa na Izrael ubijeno oko 1200 ljudi, izjavio je kako “nikada nisam mogao ni zamisliti da ću za svoga života svjedočiti takvom neizrecivom barbarstvu nad Židovima”.

Zakladu Šoa Spielberg je utemeljio 1994., nakon dovršetka svoje drame “Schindlerova lista”, s ciljem bilježenja svjedočanstava preživjelih u holokaustu.