Sud naložio La Scalli da ponovno zaposli balerinu koja je dobila otkaz jer je tu kuću optužila za svoju anoreksiju

Mariafrancesca Garritano optužila je baletnu školu La Scalle za zlostavljanje

(FILES) This file photo taken on March 21, 2013 shows dancers during a rehearsal at the Opera Ballet School in Nanterre, Paris' suburb. 
76 among 156 ballet students called "petits rats", of the Opera Ballet School in Nanterre, will perform at the Palais Garnier from April 14 to 18. / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
FOTO: AFP

Talijanski Vrhovni sud donio je odluku o ponovnom zapošljavanju balerine koja je dobila otkaz u La Scalli nakon što je javno istupila rekavši da je baletna škola te kuća odgovorna za anoreksiju svojih polaznika, piše Guardian. Mariafrancesca Garritano dobila je otkaz još 2012. godine, a njezin slučaj izazvao je popriličan skandal u baletnim krugovima.

Garritano danas ima 37 godina, a talijanskim medijima rekla je da je spremna vratiti se na pozornicu iako malo vjerojtnim smatra da će se to dogoditi u spomenutoj baletnoj kući koja već danima odbija komentirati presudu.

Na poziv da se vrati na posao čeka godinama

“Sve na što čekam je poziv iz La Scalle”, rekla je Garritano u jednom intervjuu, a priznala je i da nije u nikakvom kontaktu s La Scallom još od 2014. kad je i prizivni sud potvrdio njenu pobjedu koju je izvojevala na prvostupanjskom sudu.

“Očekivala sam poziv još te 2014. godine, a isto očekujem i sad”, rekla je balerina koja nastupa pod imenom Mary Garret. “Ni u kojem trenutku nisam prestala raditi na svojoj fizičkoj spremi kako bih bila u najboljem mogućem stanju kad dođe vrijeme da se ponovno vratim na pozornicu”, dodala je.

Otkaz uslijedio nakon optužbi za poticanje anoreksije

Poznata balerina dobila je, inače, otkaz nakon što je o svojim iskustvima u baletnoj školi La Scalle govorila u knjizi i nekoliko intervjua. “Kad sam kao tinejdžerica plesala u toj školi profesori bi mi dobacivali ‘mozzarella’ i ‘kineski dumpling’ pred svima”, rekla je za Observer u studenom 2011. godine.

“Svoju prehranu reducirala sam do te mjere da godinu i pol uopće nisam imala mjesečnicu. Bilo je to između moje 16. i 17. godine, a kilaža mi je pala na 43 kilograma”, otkrila je.

U istom razgovoru otkrila je i da je 70 posto njezinih kolegica iz La Scalline baletne škole proživljavalo isto. Tome je dodala i da je zbog loših prehrambenih navika prolazila kroz periode jakih bolova u trbuhu, ali i čestih lomova kostiju.