Talijani ovog vikenda objavljuju posljednje djelo Umberta Eca

Radi se o zbirci eseja koje je više od desetljeća pisao za jedan talijanski tjednik

(FILES) This file photo taken on September 30, 2009 shows Italian writer and academic Umberto Eco in Paris, at Le Louvre museum, while presenting his choice of works for the exhibition entitled, "Mille e tre". 
Italy was in mourning on February 20, 2016 following the death of Umberto Eco, the intellectual and literary giant who wrote "The Name of the Rose" and was cherished as one of his country's favourite sons. Eco, who had been suffering from cancer, passed away at his Milan home late on February 19, his family told Italian media. He was 84. 
 / AFP / LOIC VENANCE
FOTO: AFP

Umberto Eco napisao je prije svoje smrti zbirku eseja naslovljenu Pape Satàn Aleppe : Chronicles of a Liquid Society koja je trebala biti objavljena u svibnju ove godine, ali će je Talijani zbog pomicanja roka objave moći čitati već od ovog vikenda.

Radi se o tekstovima koje je poznati talijanski književnik pisao za tjednik L’Espresso od 2000. godine, a koje je njegov izdavač La Nave di Teseo konačno odlučio sabrati u jedinstvenu knjigu.

Ecova izdavačka kuća kao simbol otpora

” Papé Satàn , papé Satàn aleppe ” prvi je stih VII. pjevanja Danteova Pakla, prvog dijela njegove Božanstvene komedije. Taj je stih kontroverzan ne samo zbog toga što se njime prevoditelji muče već stoljećima, nego iz zbog činjenice što se suvremeni znanstvenici posvećeni proučavanju književnosti još uvijek prepiru oko toga radi li se tu o nekoj vrsti zazivanja vraga.

Ecov izdavač nova je izdavačka kuća koja je nastala na inicijativu Umberta Eca, ali i mnogih drugih talijanskih književnika koji su se bojali monopolizacije izdavaštva. Njihov je strah nastupio nakon što je izdavačka kuća koju posjeduje obitelj bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija prošle godine kupila RCS Libri. Eco uložio je inače u taj projekt 2 milijuna eura.

Neumorni radnik

Ravnateljica izdavačke kuće La Nave di Teseo Elisabetta Sgarbi izjavila je povodom objavljivanja nove Umbertove knjige da se radi o tekstu koji obiluje ironijom karakterističnom za Eca, a naglasila je i činjenicu da je Eco bio neumoran radnik.

Umberto Eco bio je inače nevjerojatno plodan autor. Za svog života objavio je 8 romana, od kojih je najpoznatiji Ime ruže iz 1980. godine. Napisao je i 3 knjige za djecu, a autor je i golemog kataloga eseja i stručnih radova koji pokrivaju najširi spektar interesa teorije književnosti.