Tri kanonska djela najvažnijeg hrvatskog pisca dobila raskošno novo ruho: otvara se put u nova čitanja Miroslava Krleže

'Zastave', 'Balade Petrice Kerempuha' i "Deset krvavih godina' objavila je Školska knjiga u suradnji s HAZU-om

FOTO: PROMO

Školska knjiga u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti objavila je raskošno opremljeno prvo kolo Djela Miroslava Krleže, koje sadrži sedam svezaka – petosveščani roman “Zastave”, te pjesničku zbirku “Balade Petrice Kerempuha” i knjigu političkih eseja “Deset krvavih godina”.

Početak je to višegodišnjeg projekta koji će u četiri kola obuhvatiti 28 svezaka proze, poezije, dramskih tekstova, eseja, feljtona i dnevničkih zapisa Miroslava Krleže (1893. – 1981.), klasika hrvatske pisane riječi, autora jednoga od tematski i žanrovski najraznovrsnijih, a brojem knjiga najopsežnijih književnih opusa u hrvatskoj književnosti.

Urednica izdanja je Miroslava Vučić, a svaki književni tekst popraćen je iscrpnom znanstvenom studijom i kronologijom autorova života i rada, “Miroslav Krleža iz godine u godinu”, raskošno opremljenom fotografijama književnih časopisa koje je Krleža uređivao i pokretao te fotografijama naslovnih stranica njegovih knjiga, kao i fotografijama iz njegova obiteljskog albuma. Autor kronologije i znanstvenih studija za tri Krležina djela koja se pojavljuju u prvome kolu Djelā je akademik Krešimir Nemec.

Put u nova čitanja

“Otkad se 1914. godine pojavio na književnoj pozornici pa do današnjega dana Miroslav Krleža izaziva brojne kontroverze i oprečne ocjene. Razlog je jasan: Krleža nikada nije bio ‘samo’ pisac nego je ispunjavao golem prostor u hrvatskoj kulturi, društvu i politici”, kazao je Nemec o ovom velikom projektu

Ovaj projekt HAZU-a i Školske knjige pokrenut je s ciljem “vraćanja na ishodište” – Krležinim djelima, književnom tekstu. “Edicija je zamišljena kao izbor onoga najboljega iz djela Miroslava Krleže (‘the best of’), a taj izbor ujedno pokazuje zašto je Krleža stup hrvatskoga književnog kanona. Budući da suvremeni čitatelji više nisu opterećeni pseudoliterarnim, najčešće ideološkim predrasudama, otvara se i put u novo, postideološko čitanje djela velikoga majstora”.

Veliko književno blago

Petosveščani roman “Zastave”, čije je posljednje izdanje objavljeno 2000. godine, sadržava više od 1.900 stranica, te je ne samo najopsežnije Krležino djelo nego i jedan od najopsežnijih romana u hrvatskoj književnosti. “‘Zastave’ su roman obilja, sveobuhvatni, apsolutni, totalni roman. S druge strane one su iscrpna beletrizirana kronika društvenih zbivanja, političko, kulturno i umjetničko evociranje epohe. Radnja se zbiva na širokom prostoru koji obuhvaća slavenski, germanski, ugarski i mediteranski svijet”, ističe u svojoj znanstvenoj studiji akademik Krešimir Nemec.

“Balade Petrice Kerempuha” najveće su pjesničko ostvarenje Miroslava Krleže, njegov “magnum opus, zaštitni znak, simbol, brend”, koji neponovljivim jezikom i začudnom pjesničkom ekspresijom tvori pjesnički univerzum jedinstven u hrvatskoj književnosti.

Knjiga političkih eseja “Deset krvavih godina”, posljednji put objavljena 1971., minuciozna je eruditska analiza hrvatskoga političkog i kulturnog života tijekom stoljeća. Prava “krležijanska” knjiga puna smionih teza, proročanskih vizija, subverzija… “Deset krvavih godina” jedinstveno je djelo velike intelektualne prodornosti koje već više od pola stoljeća nije ulazilo u najuži krug kanonskih Krležinih djela.