Telegramov suradnik Davor Špišić upravo dobio uglednu nagradu za najbolji angažirani dramski tekst

Njegov tekst 'Otkup mlijeka' nagrađen je u sklopu natječaja multidisciplinarne organizacije Hartefakt

11.02.2016., Osijek - Davor Spisic, autor stripa o Segrtu Hlapicu. "nPhoto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
FOTO: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Telegramov suradnik Davor Špišić pobjednik je Hartefaktova natječaja za najbolji suvremeni angažirani dramski tekst, proglašeno je danas u podne u Beogradu. Tročlani žiri u sastavu Biljana Srbljanović, Vedrana Božinović i Novica Antić proglasio je rukopis njegove drame Otkup mlijeka najboljim u konkurenciji 67 pristiglih dramskih tekstova, a pravo prijave imali su autori s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Srbije. Drama je tom prigodom dobila i prvo javno čitanje.

Ovako je nagradu za Telegram prokomentirao Davor Špišić: “Ugodno me je razveselila ova vijest jer radi se uglednoj, sve uglednijoj regionalnoj i europskoj nagradi. Natječaj je anoniman (tekstovi se prijavljuju pod šiframa), a autore se ohrabruje da piše angažirane tekstove, dakle o svim onim nemilim stvarima koje nam se događaju ne samo u regiji nego i u cijelom svijetu. Nagrada osnažuje autore, ali i teatre, da izvode tekstove koji se, kao što volim reći, ne bave zakopavanjem glave u pijesak kao što rade nojevi. Na taj se način potiče stvaranje društveno odgovornog i relevantnog kazališta.”

“Važno je na čistac istjerati prljavi veš naših društava”

„Ono što je bitno kako za Hrvatsku tako i za ostale zemlje u regiji jest upravo to da se onaj prljavi veš u našim društvima istjeruje na čistac, a to prije svih institucija rade mediji, novinari i umjetnici. Osim što ova nagrada potiče na angažman, uvijek se i produkcijski brinu da se drama vrlo brzo postavi u nekom od teatara u regiji; prati je i novčani iznos, a žiri je uvijek sastavljen od relevantnih ljudi iz struke koji su sposobni ocijeniti vrijednost tvoje drame. Prije mene, Dino Pešut bio je prvi Hrvat koji je dobio Hartefaktovu nagradu.”

U osnovnim crtama, Špišić je temu svoju drame opisao na sljedeći način: „Radnja se odvija na razvalinama jednog našeg kombinata u postpandemijsko doba (pandemija se vraća). Obitelj o kojoj pišem egzistencijalno je ugrožena i živi praktički na rubu gladi. Majka je bivši prehrambeni tehnolog i poznaje metodu pravljenja sira te na taj način prehranjuje obitelj, dok je muž bivši isusovac. Ono što njih i njihovo dvoje djece drži jest međusobna ljubav, a kad se država umiješa da tu ljubav razori svojim predatorskim uplitanjem onda stvari pođu po zlu.“

Kako piše na njihovim stranicama, “Hartefakt je multidisciplinarna organizacija koja saziva i održava forume u kojima se kritički preispituju kulturna i socijalna stvarnost, prošlost pamti i iz nje se uči, individualnost ohrabruje a talent slavi, kreativni i progresivni pojedinci ohrabruju da pokušaju i dozvoljeno im je da dožive neuspjeh – tako da kulturni i javni prostor za sve bude raznovrstan, obogaćen, življi i otvoreniji za različitost.”