Velik uspjeh dramatičara Davora Špišića. Upravo je osvojio nagradu Marin Držić, i to mu je već šesta

Telegramov autor nagrađen je za biografsku dramu o Pauli Preradović

11.02.2016., Osijek - Davor Spisic, autor stripa o Segrtu Hlapicu. "nPhoto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
FOTO: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Osječki dramatičar i scenarist, ujedno i Telegramov redoviti suradnik, Davor Špišić osvojio je Nagradu za dramsko djelo “Marin Držić” za 2022. godinu. Njegova biografska drama ‘Žena himna’ o Pauli Preradović odabrana je kao najbolja među 64 dramska teksta koja su pristigla na Javni poziv Ministarstva kulture i medija.

Nagrađeno je ukupno šest drama, a za čitanje se preporučuju još tri. Sve odluke o nagrađenim djelima donesene su jednoglasno. Ovo je Špišićev šesti Držić do sada te treće osvojeno prvo mjesto. Međutim, kako on kaže, “nema spavanja na lovorikama”.

“Izuzetno sam sretan i ugodno iznenađen. Natječaj je anoniman pa otpada mogućnost da žiri pomisli – opet ovaj”, našalio se višestruko nagrađivani Špišić.

Žena himna uskoro i u kazalištu

Ističe i kako njegova drama ima isključivo ženske uloge, njih četiri, dok je, kako kaže, na TV-u i u kazalištu još uvijek premalo ženskih uloga. Vjeruje da je žiri i to prepoznao kod ocjenjivanja pristiglih dramskih tekstova.

Špišić kaže i kako se nada da će Žena himna ubrzo zaživjeti i na kazališnoj sceni. “Već sam u nekim pregovorima i to će me kao autora jako obradovati”, kazao je.

Inovativno izgrađena biografska drama

“Žena himna je dramaturški vješta i inovativno izgrađena biografska drama o Pauli Preradović, hrvatskoj pjesnikinji i književnici, unuci Petra Preradovića koja je zapamćena kao autorica austrijske himne. Ipak Žena himna puno je više od biografske drame, ona od osnovnih elemenata jednog kompleksnog života govori o sudbini žene ispred svog vremena”, piše u obrazloženju odluke o nagradi.

Usredotočena samo na bitno i sa svega četiri glumice, drama provlači sudbinu Paule Preradović kroz sve ključne političke pojave prve polovine 20. stoljeća, koje su odredile današnji svijet. To su raspadi carstava, rast nacionalizma, diktature komunizma i nacizma te užasi dva svjetska rata – sve prikazano kroz sudbinu snažne žene.

‘Intimna priča o hrabroj ženi’

Pri tome, “drama se ni jednog trenutka ne gubi u masovnim scenama i velikim političkim prevratima, ostajući uvijek duboko intimna i nježna priča o hrabroj ženi na udaru povijesti. Žena himna, drama o politici kao sudbini, originalni je dramski predložak koji nudi zahvalan materijal za kreativno čitanje na sceni”, zaključuje se u obrazloženju.

Povjerenstvo koje je radilo u sastavu: Jasen Boko (predsjednik Povjerenstva), dr. sc. Martina Petranović i Doris Šarić-Kukuljica, i ove je godine čitalo dramske tekstove zavedene pod šiframa ne znajući tko su njihovi autori ili autorice.